Mátyás király és a Diósgyőri vár

Vona Ildikó

Történészek, régészek, muzeológusok tartottak tudományos konferenciát a Diósgyőri várban. A „Mátyás emlékezete” című rendezvényen az eddig ismert adatok mellett elhangzottak a legújabb kutatási eredmények, de a jelenlévők betekintést kaptak Beatrix királyné és Mátyás király Diósgyőrhöz fűződő viszonyába is.

Lovagi páncélok a középkorból (Fotó: Vona Ildikó/ PTV)

Idén ünnepeljük Hunyadi Mátyás uralkodóvá választásának 560., valamint születésének 575. évfordulóját, ezért lett 2018 Mátyás király-emlékév. Személyét a magyarok az egyik legnagyobb királyukként tartják számon, akinek alakját sok népmese és monda őrzi.

Reneszánsz társalgó a Diósgyőri várban (Fotó: Vona Ildikó/ PTV)

Uralkodása (1458-1490) alatt képes volt gazdaságilag, politikailag, valamint katonailag is stabil országot teremteni. Királyként és hadvezérként egyaránt kiemelkedőt alkotott, kortársai az egyik legjobb stratégaként tartották számon. Kitűnően tájékozódott a külpolitikában, és komolyan érdeklődött a művészetek iránt. Uralkodása idején Diósgyőr vára második fénykorát élte. A ránk maradt forrásokból azt is megtudhatjuk, hogy melyik évben mennyi időt töltött itt. A mostani konferencián hangzott el az információ: Mátyás király a legjobban ősszel szeretett Diósgyőrben tartózkodni.

Baldachinos ágy a királyné hálótermében (Fotó: Vona Ildikó/ PTV)

Tárlatvezetésen is részt vehettek azok, akik ellátogattak a Diósgyőri vár pénteki rendezvényére. A meghívott kutatók (Dr. Horváth Richárd történész, Dr. Kálnoki-Gyöngyössy Márton régész, Mihálka Nándor muzeológus Nagyváradról) Mátyás király személyéről, uralkodásáról, intézkedéseiről tartottak előadást, Krizsai Mónika könyvtáros Edelpeck Borbáláról (Mátyás egyetlen fia, Corvin János édesanyjáról) mesélt, Dr. Töll László ezredes, történész pedig a Fekete sereg nehézpáncélosaival ismertette meg a jelenlévőket.

A tudományos konferencia helyszíne: a Lovagterem (Fotó: Vona Ildikó/ PTV)

Ha tetszett a cikk, kérjük támogassa a PannonHírnök munkáját és kövessen minket a Facebookon

 


Hasonló cikkek