Matyi, a gólya nyolcadszor telel itthon

A Kiskunsági Nemzeti Park még 2013-ban posztolt egy fotót Facebook-oldalán egy fehér gólyáról, aki évek óta Ásotthalmon tölti a teleket. Nos, a helyzet idén sem változott: a Matyi névre keresztelt gólya immár nyolcadszor marad itthon, hogy megbirkózzon a hideg téllel.

A gólyát évek óta “vendégül látó” család most abban reménykedik, hogy nem lesz olyan kemény tél, mint legutóbbi, amikor a nagy mínuszok és az ónos eső majdnem elvitte a gólyát: már nem repült, tüsszögött, ezért meleg vízzel itatták, extrán etették, így jobban lett.

Táplálása viszont mostani élethelyzetükben már meghaladja a család anyagi lehetőségeit, mert ennek a madárnak bizony nem kevés élelemre van szüksége a téli hónapokban: a csirkenyakat például nagy mennyiségben és nagyon szereti. Egy gólyákkal foglalkozó zárt Facebook-csoportban a madárbarátok gyűjtést szerveztek Matyi segítésére.

Az ország több részéből és külföldről is ajánlottak fel már pénzt a táplálék megvásárlására, mások az élelem helyszínre szállításában segítenének. Van olyan idős ember, aki annyi türelmet kért, hogy megérkezzen a nyugdíja, más pedig a havi fizetése utánra ígért pénzbeli támogatást.

Szurkolunk Matyinak, hogy a téli mínuszokban is állja a sarat, a táplálásáért összefogó madárbarátok előtt pedig emeljük kalapunkat.

Forrás: sokszinuvidek.24.hu


Hasonló cikkek