Meditáció: egy magasabb szintű létezéshez vezető út

Sokan, sokfélék vagyunk, így az okok is különbözőek, hogy miért kezdünk el meditálni. Van, aki csak a divatot követi, másnál a fő szempont a stresszoldás.

A megfelelő technikákkal való kitartó gyakorlás isteni békét teremt bennünk, azaz eljuttat bennünket a Forrásunkhoz. Ki vagyok én? Mi a feladatom a világban? – ezek a kérdések foglalkoztatják leginkább azokat a spirituális keresőket, akik elkötelezett hívei a meditációnak. Számukra általában csak jótékony kiegészülés az évezredes módszer számtalan egyéb pozitív hatása. (Csak az érdekesség kedvéért: egykori szakdolgozatomban több mint száz pozitívumot sikerült összegyűjteni a meditáció hasznosságát illetően.)

 

meditatie_150717

A téma szakértői vallják, a megfelelő környezet, a megfelelő technika és a megfelelő hozzáállás szükséges ahhoz, hogy a meditációnk sikeres legyen. Fontos, hogy nyugalom vegyen körül, elzárjuk magunkat arra a néhány percre vagy órára a világ zajától, és csak befelé figyeljünk. A megfelelő technika megválasztása nem könnyű, hiszen a “piac” kínálata rendkívül gazdag – és sokszor félrevezető. Amire érdemes ráhangolódni: csak azok a gyakorlatok vezetnek magasabb rendű eredményhez, amelyek kikapcsolják az elmét, nem foglalkoztatják azt. Minél egyszerűbb egy gyakorlat, minél kevésbé aktivizálja gondolatainkat, annál célravezetőbb. Kezdőknek például kiváló első lépés lehet a természet egy jelenségében való hosszas elmerülés, amelynek során megjelenik a végtelen békeérzet bennünk. A megfelelő hozzáállás az odaadásé – nincsenek elvárásaink, nincs megfogalmazott célunk; egyszerűen csak belépünk a most varázslatába. Fontos az is, hogy a meditáció nem elmenekülés a mindennapoktól, hanem alkalmassá válás az életre, önvalónk felfedezésén keresztül.

Befogadók vagyunk ebben a folyamatban, nem pedig irányítók – nem akarunk, hanem megengedjük, hogy jöjjön, aminek jönnie kell.

Ha pedig felfokozott élmény jön, akár egy vízió, látomás, az is rendben van, de tudjuk, ez nem lehet a megérkezés. Az első lépés – és csak a kezdet! – ezen az úton az üres edénnyé válás, amely tudatállapotban felismerhető és megélhető a fény, az eksztázis tüze.

 Lehet a meditációt egyszerűen stresszoldásra, harmóniateremtésre használni – és így persze már sokat tettünk egészségünkért is. Az igazi keresők azonban többre vágynak ennél: az Istennel (nevezhetjük sokféleképpen) való egységre szomjaznak, a benne való feloldódást jelölik meg végső célként. Ahogyan Kurt Tepperwein fogalmaz: “A meditáció többet jelent annál, mint hogy egy fa alatt ülünk, és álmodozunk. A meditáció a legnagyobb tudatosság. A meditáció azt jelenti, hogy érzékeljük, miféle gondolatok, érzések, koncepciók, hittételek érintenek meg minket, és felismerjük, hogy van egy “üresjárat”, egy választás, és hogy nem kell törvényszerűen mindenre reagálnunk”. Másként: a meditáció a személyiség korlátozottságából emel ki bennünket, és beléptet a magasabb régiókba, ahol már csak az öröm, a fény, a szeretet létezik. Így segít túllátni a játszmákon, felszabadítani minket a szenvedés alól. Sztárok, akik maguk is hirdetik a meditáció nagyszerűségét: Julia Roberts, Orlando Bloom, Madonna, Richard Gere, Goldie Hawn és hosszú még a sor. Különböző alkatok – más-más technikát alkalmaznak, azonban abban egyet értenek: az életükre jótékony hatást gyakorol a mindennapos meditáció. És nem kerül semmibe…


Hasonló cikkek