Mediterrán étrend a depresszió ellen

A depresszió megelőzésében is segíthet a mediterrán étrend egy új kutatás szerint – írja az MTI a BBC nyomán.

A Molecular Psychiatry szaklapban közölt tanulmány szerzői az utóbbi nyolc év 41 tanulmányát elemezték. Az eredményeik alapján a gyümölcsök, zöldségek, gabonaételek – köztük teljes kiőrlésű kenyér- és tésztafélék, barna rizs –, olajos magvak, olívaolaj és kevés hal, hús, illetve tejtermék fogyasztásán alapuló étrend a kedélyállapotra is hatással van.

A University College London kutatócsoportját Camille Lasalle vezette, aki elmondta, hogy az eddigi bizonyítékok azt mutatják, lehetnek ételek, amelyek csökkentik a depresszió kockázatát, noha egyelőre nincsen elegendő teszteredmény, amely ezt igazolná.
Az étel és a kedélyállapot közötti összefüggést nehéz megmagyarázni, mert sok más tényező is szerepet játszhat ebben. A depresszió többek között étvágyvesztést okozhat, és aki nagyon rossz kedvű, nem is törődik magával megfelelően. A boldog ember nagyobb eséllyel él egészségesen, többek között kevesebb alkoholt fogyaszt, amely köztudottan hajlamosít a depresszióra. Lehetséges, hogy az egészségtelen – túlcukorozott, erősen feldolgozott – ételek fogyasztása növeli a depresszió kockázatát, ezért fontos, hogy ezek a fogások kikerüljenek az étrendből.

 

Széles körben elfogadott nézet, hogy szoros a kapcsolat a között, amit eszünk és ahogy érezzük magunkat, a vércukorszint például hat a kedvünkre és az energiáinkra. Ha azonban az ember depressziót vagy szorongást él át, nehéz az egészségre figyelni, de az is lehet, hogy az ember ilyenkor káros megküzdési stratégiákhoz – alkoholhoz, drogokhoz – folyamodik. Ebben az esetben a gyógyulás más módjai, a terápia vagy a gyógyszerek lehetnek segítségére

– mondta Stephen Buckley, a Mind nevű, mentális egészséggel foglalkozó alapítvány munkatársa.

A hagyományos mediterrán étrend kutatói korábban kimutatták, hogy ez a diéta csökkentheti a 2-es típusú cukorbaj, a magas vérnyomás és a magas koleszterinszint kockázatát, amelyek szív- és érrendszeri zavarokhoz vezethetnek. Azt is megállapították már, hogy akik komolyan betartják az étrendet, tovább élnek, és nem valószínű, hogy túlsúlyosak lesznek.

forrás:index


Hasonló cikkek