Medvehagyma túra az Emberölő völgybe

Medvehagymát enni egészséges, medvehagymát gyűjteni pedig trend. A már messziről lengedező, fokhagymára emlékeztető illatot az egész erdőben érezhetjük, ami semmiképp nem mondható kellemetlennek. A medvehagyma ernyős virágzatában kis csillagszerű virágok helyezkednek el. Leveleit virágzás előtt érdemes gyűjteni, főként friss fogyasztásra, salátába keverve, vajas kenyérre szórva. Készíthetünk belőle levest, főzeléket, mártást – ha ízét túl intenzívnek, esetleg csípősnek találnánk, keverjünk hozzá fele mennyiségben csalán- vagy parajlevelet. A zsenge, tavaszi medvehagyma nemcsak jóízű, különleges vitaminforrás, de egyben kitűnő vértisztító is.

IMG_5657

A Bakony, a Mecsek ismert célpontok a medvehagyma-rajongók körében, a Gerecse azonban kevéssé ismert. Kerekedjünk fel, látogassuk meg a Gerecsét, de jusson eszünkbe, hogy az ide vonatkozó Erdőtörvény szerint naponta és személyenként 2 kg medvehagyma gyűjthető – és ne gyökerestül tépjük! Aki bizonytalan, vagy kételyei vannak, hogy felismeri-e, netán összetéveszti valamivel, inkább ne gyűjtse, bízza magát a piacra!

Pusztamarót környéke gyönyörű táj, akár Bajót, akár Héreg irányából közelíthetjük meg, jó kis kellemes túra bükkösök közt, medvehagymával és madárdallal – ha szerencsénk van, vadakkal is találkozhatunk.

IMG_5698IMG_5693

Pusztamarót és térsége a Gerecse kevéssé ismert, ám kiemelkedő jelentőségű történelmi emlékhelyünk. A ma békés és idilli táj, amely tavasszal medvehagymától illatos, nyáron madárdaltól hangos, történelmünk egyik legtragikusabb eseményének színhelye. Itt került sor a legnagyobb ellenállásra a mohácsi csatavesztést követően.

A Gerecse lábánál a XIII. században alapították Marót falut, amely közelében az érsek vadászkastélyt épített, a közeli völgybe halastavakat telepített a XIV. század végén.

IMG_5670

A mohácsi csatavesztés, majd Buda elfoglalás utána Szulejmán csapataival egészen Győrig dúlta végig a Dunántúlt. A természet által is jól védett Marót faluban és környékén sok menekült katona és több falu lakossága sáncolta el magát. A szekérvárral is megerősített település három napon át bírta a török ostromot, a vitéz védekezés minden erejüket felemésztette. Végül a Budáról hozott ágyuk segítségével sikerült a török csapatokban bevenni Marót falut, ahol a megmaradtak közt kegyetlen vérengzéssel torolták meg az ellenállást. Egykori leírások szerint mintegy 25 ezer ember lelte halálát néhány nap alatt, sokakat pedig rabként hurcoltak el.

IMG_5661

A csata színhelytét a népnyelv azóta „Emberölő völgy”-nek nevezi.

Az egykori falu helyén létesült újkori település, Pusztamarót az 1970-es években néptelenedett el, helyét ma az öreg temető őrzi.

IMG_5662

Ha sikerült néhány maréknyi medvehagymával gazdagodva hazatérni, fogyasszuk lehetőleg frissen, nyersen. Mi imádjuk összevágva, vajas kenyérre szórva, vagy tejfölbe keverve. De ajánlunk hozzá két jó kis receptet, igazi, tavaszi, medvehagymásat!

Medvehagymás gnocchi

Medvehagymás Gnocchi

Hozzávalók:

2 nagyobb burgonya,

1 tojás,

2 evőkanál vaj,

20-25  dkg liszt,

20-25 medvehagymalevél

2 dl joghurt

10 dkg reszelt sajt

A burgonyát hájában megfőzzük, még melegen meghámozzuk, Burgonyanyomóval összetörjük. Ha langyosra hűlt, hozzáadjuk a tojás, egy evőkanál vajat, megsózzuk, és annyi liszttel gyúrjuk össze, hogy rugalmas tésztát kapjunk. A tésztát lisztezett deszkán ujjnyi vastag csíkokká sodorjuk, majd kb. 2 cm-es darabokra vágjuk. Minden tésztadarabkára a villa hátával mintát nyomunk. Az így előkészített tésztát forrásban lévő, sós vízben kifőzzük. Eközben a visszamaradt vajon megfonnyasztjuk a finomra vágott medvehagyma felét. A többi medvehagymát a joghurttal és egy pici sóval simára turmixoljuk. Ha megfőttek a gnocchik, szűrőkanállal kiemeljük, lecsöpögtetjük és a vajas medvehagymával átforgatjuk. Azon melegében, a medvehagymás joghurttal megöntözve és reszelt sajttal megszórva kínáljuk.

Fácánropogós medvehagymamártással

Fácánropogós medvehagymamártással

Hozzávalók:

50 dkg főtt fácánhús,

3 tojás,

2 dl húsleves,

10-15 dkg zsemlemorzsa,

3 dkg vaj,

só,

bors,

2-3 borókabogyó,

kakukkfű,

1 evőkanál mustár,

csipetnyi szerecsendió,

a sütéshez olaj, a mártáshoz:

20-25 medvehagyma

2 dl tejföl

A főtt fácánhúst a csontokról lefejtjük, ledaráljuk. A tojásokkal, a fűszerrel, és a húslevessel elkeverjük, majd annyi zsemlemorzsával gyúrjuk össze, hogy jól formázható masszává váljon. A masszából ujjnyi rudakat formálunk és bő, forró olajban aranybarnára sütjük. Az olajból kiemelve szalvétán lecsöpögtetjük. A mártáshoz a megmosott medvehagymát összevágjuk, majd a tejföllel és pici sóval simára turmixoljuk.  A medvehagymás-tejfölös mártást a fácánropogóshoz kínáljuk. Nagyétkűeknek zelleres burgonyapürét is adhatunk mellé.

A receptek Halmos Monika: Vadételek című könyvben jelentek meg, Cser Kiadó, 2016. Fotó: Vass András

 

 

 

 


Hasonló cikkek