A kassai állatkert Guinness-rekorder medvéi

A kassai állatkert ebben a hónapban arra emlékezik, hogy 20 évvel ezelőtt az intézményben medvéi közt ötösikrek születtek, amelyek a Guinness Rekordok Könyvébe is bekerültek. Egyikük még ma is az állatkertben él.

A 2002 januárjában született 5 medvebocs – Chris, Cindy, Balu, Yogi és Bubu – kétszeresen is meglepetést okozott. Egyrészt számukkal, hisz rendszerint ketten-hárman vannak, másrészt azzal, hogy egyáltalán nem számítottak rájuk, apjukat ugyanis ivartalanították. Patrik Pastorek zoológus rámutatott, a nőstény barnamedvék képesek megszakítani az embrió fejlődését, hogy utódaikat kedvezőbb körülmények között hozhassák világra, s így születtek az ötösikrek is.

Az állatkert medvéinek száma annyira megnövekedett, hogy új kifutóra volt szükség. Ez elkészülte után összesen 9 medvének adott otthont, a szülői párnak, valamint két korábbi kicsinyüknek és az ikreknek. Mára már csak ketten élnek közülük, Cindy és 25 éves „bátyja”, Žabo.

Az állatkert 2020-ban úgy döntött, ismét belevág a medvék tenyésztésébe, befogadott a Zázriva településen működő állatmentő állomásról két medvét. Máša a Filip anyja fakitermelés közben pusztult el a Kis-Fátrában. „Mivel a kassai állatkertben ideálisak a körülmények, itt találtak otthonra. Egy évvel később egy további medve, egy nőstény is érkezett, amely 3 hónap után szépen beilleszkedett” – fejtette ki Eva Malešová, az állatkert marketingosztályának vezetője.

Bár azt gondolnánk, ebben az időszakban a medvék téli álmot alszanak, de az enyhe tél miatt nem ritkaság, ha találkozunk velük a természetben.

A kassai állatkertben is van erre példa, a 3 legfiatalabb példány élvezi a téli időjárást és időnként a havat. „Cindy leginkább a maga ásta odúban tartózkodik. Žabo a barlangjában időzik a szénából készült almon, s hogy lakhelyét még kényelmesebbé tegye, egy karácsonyfát is becipelt oda” – mondta Malešová.

Žabo a héten az erejét és ügyességét is próbára tehette, ugyanis olyan szemétkosarakat tesztelt, amelyeket arra terveztek, hogy medvék ne tudják kinyitni. A kosarakban elhelyezett élelem és méz erősen vonzotta a mackót, de végül nem tudott megbirkózni a kihívással.

Forrás: ma7.sk

Ha tetszettek a tudósítások a hírcikkek, kérjük támogassa a PannonHírnök munkáját és kövessen minket a Facebookon!


Milány Kincső

Kommunikáció és médiatudomány. Ezt tanultam ebben érzem otthon magam. Na és persze a hírszerkesztés, online újságírás a PannonHírnök Külhon rovatában és a V4 Panorámánál.

Hasonló cikkek