Még mindig vita tárgya, a tesztelés vagy helyette a karanténba vonulás

Több alkalommal is hírt adtunk a visegrádi országokban kialakult koronavírus okozta járványhelyzetről. Északi szomszédunk sincs könnyű helyzetben. A 10-napos karantén még mindig vita tárgya Szlovákiában – mondta Jaroslav Naď (OĽANO) védelmi miniszter a kormány szerdai ülése előtt. „Azt szeretnénk, hogy a döntések összhangban legyenek a hatályos jogszabályokkal” – jelentette ki.

A miniszter úgy gondolja, a hétvégi oravai és bardejovi tesztelések is megmutatják a helyzetet. Hozzátette, reméli, a lakosság felelősségteljesen fog hozzáállni az általános teszteléshez, és a világjárvány kezelése szempontjából szükséges lépésként fogják fel az intézkedést.

Rámutatott, hogy be kell tartani a szigorú előírásokat és a határátkelőkön is tesztelni kell. A 61 határátkelőért a belügyminiszter felel.

Mint ismert, Igor Matovič kormányfő kedden kijelentette, aki nem vesz részt a tesztelésen – tömegesen vagy magánlaboratóriumban – és nem tud felmutatni negatív teszteredményt, 10 napra karanténba kell vonulnia. A miniszterelnök sajtótájékoztatóján szóba került az is, hogy ha valaki nem vesz részt a tesztelésen, és ezért otthon kell maradnia, nem kaphat arra az időre táppénzt, sem gyermeke után ápolási segélyt (OČR).

Zuzana Čaputová köztársasági elnök szintén támogatja az országos szűrést, ugyanakkor úgy véli, ha büntetni fogják azokat, akik nem vesznek részt rajta, akkor nem beszélhetünk önkéntes tesztelésről.

Forrás: TASR, parameter.sk


Milány Kincső

Kommunikáció és médiatudomány. Ezt tanultam ebben érzem otthon magam. Na és persze a hírszerkesztés, online újságírás a PannonHírnök Külhon rovatában és a V4 Panorámánál.

Hasonló cikkek