Még soha nem vonultak ennyien a Pride-on Pozsonyban

A szlovákiai LGBTI-közösség legjelentősebb megmozdulása, a pozsonyi Pride idén újabb rekordot döntött. Nagyjából tízezren vonultak fel a fővárosban az azonos nemű párok diszkriminációjának a felszámolását követelve.

A Szivárványos menetben idén is ott volt Mária Patakyová ombudsman és Matúš Vallo Pozsony főpolgármestere, a megmozdulást több mint 30 nagykövetség is támogatta. A nemzetközi normák szerint mindenkit azonos jogok illetnek meg, és mindenkinek joga van a magánélet és a családi élet védelmére, ezt mi Szlovákiában egyelőre nem tartjuk be.” – mondta Patakyová. 

A menet főszervezője, Martin Macko felkérte a politikusokat arra, hogy a közelgő választási kampányban ne éljenek vissza az LGBTI témával, és inkább a valós problémák megoldásán dolgozzanak. Macko ez utóbbiak közül azt említette, hogy továbbra is megoldatlan az azonos neműek párkapcsolatának a legalizálása. Felhívta a figyelmet azonban arra is, hogy a felvonulásnak helyet biztosító pozsonyi Hviezdoslav tér már szűknek bizonyult, több programot emiatt kénytelenek voltak lemondani, ezért szeretnének új helyszín után nézni. 

A köztársasági elnök, Zuzana Čaputová a pozsonyi Új cérnagyárban (Nová Cvernovka) megrendezett előadásra ellátogatott, amely a Szivárványos menet kísérőrendezvényeihez tartozott. A szlovák rendezésű előadás az LGBTI-közösség történetein keresztül próbálja bemutatni a közösség tagjainak az életét. 

A Szivárványos menettel csaknem egy időben, csak pár száz méterrel odébb, a pozsonyi Rudnay téren gyűltek össze a hagyományos családmodellt támogatók. A Büszkék a családra (Hrdí na rodinu) párszáz fős menetében jelen voltak a Sme rodina és az SNS politikusai, köztük Andrej Danko házelnök is. A menet résztvevői nem értenek egyet az azonos neműek párkapcsolatának a törvényesítésével, és azzal sem, hogy közösen gyermeket neveljenek, szerintük ugyanis a család alapja egy nő és egy férfi együttélése. Danko elmondta: büszke arra, hogy olyan országban élhet, ahol az LGBTI-közösség tagjai és a hagyományos családmodellt támogatók is szabadon kifejezhetik a véleményüket. Szerinte ő is tiszteletben tartja az LGBTI-közösség jogait, a gyermekek egynemű párok általi örökbefogadásával azonban nem ért egyet.

Forrás: ujszo.com

Fotó: tasr


Milány Kincső

Kommunikáció és médiatudomány. Ezt tanultam ebben érzem otthon magam. Na és persze a hírszerkesztés, online újságírás a PannonHírnök Külhon rovatában és a V4 Panorámánál.

Hasonló cikkek