Még több fát vághatnak ki a szlovákiai erdőkben

Újabb erdőirtás fenyegeti Szlovákiát az ellenzék szerint az Árszabályozási Hivatal legújabb rendeletjavaslata miatt, amely lehetővé tenné, hogy az egészséges erdők is a biomassza-erőművek áldozatává váljanak.

A jogszabályt célja az volt, hogy megakadályozza a minőségi faanyag elégetését a biomassza-erőművekben. Anna Zemanová, az SaS parlamenti képviselője szerint az Árszabályozási Hivatal (ÚRSO) legújabb rendeletjavaslata azonban újra változtathat a helyzeten.

A rendeletjavaslatot ugyanis a gazdasági tárca is véleményezte, olyan kiegészítéseket javasolva, amelyek Zemanová szerint mérhetetlen pusztítást okoznának a szlovákiai erdőkben, mivel bizonyos feltételek teljesítésével az egészséges faanyagot is eltüzelhetnék a biomassza-erőművekben. „Felszólítjuk az Árszabályozási Hivatal elnökét, Ľubomír Jahnáteket, hogy tartsa fenn az általa vezetett hivatal függetlenségét, és ne engedjen Peter Žiga gazdasági miniszter és az energiaipari lobbi nyomásának.” – nyilatkozta Karol Galek, az SaS parlamenti képviselője.

„Az Árszabályozási Hivatal jelenleg vizsgálja az említett rendelettel kapcsolatban beérkezett javaslatokat, és csak azokat építjük be a végső változatba, amelyek nem veszélyeztetik a szlovákiai erdőket.” – reagált az ellenzék felvetésére Radoslav Igaz, az Árszabályozási Hivatal szóvivője.

Forrás: TASR

Fotó: pixabay


Milány Kincső

Kommunikáció és médiatudomány. Ezt tanultam ebben érzem otthon magam. Na és persze a hírszerkesztés, online újságírás a PannonHírnök Külhon rovatában és a V4 Panorámánál.

Hasonló cikkek