Még több segélyre számíthatnak a bevándorlók az Európai Bizottságtól

Pénzügyi segélyt és álláskeresési előnyt is tervez az Európai Bizottság a bevándorlók számára.

Brüsszel új migrációs cselekvési tervéből kiderül: immáron nem csak lakhatást és szavazati jogot biztosítanának a bevándorlóknak, hanem kiemelt anyagi helyzetbe is helyeznék őket. A november 24-én közzétett dokumentum úgy fogalmaz: „A migráns vállalkozók – beleértve a társadalmi vállalkozókat is – több támogatást kapjanak azáltal, hogy könnyebben hozzáférnek a finanszírozáshoz, a képzéshez és a tanácsadáshoz.” Mindaközben, hogy az unió déli tagállamaiban az általános munkanélküliség 30-44% között van, a Bizottság határozottságát fejezte ki, hogy előnyhelyzetbe helyezze a migránsokat annak érdekében, hogy „támogatást kapjanak képességeik teljes körű kiaknázásához”. A Bizottság célja elérése érdekében együtt fog működni a szociális és gazdasági partnerekkel, illetve a munkáltatókkal is. Az Eurostat adatai kimutatják, hogy a terv alapján több mint tizenhatmillió európai kerülhet még nehezebb gazdasági helyzetbe, hiszen a bizottsági döntés egy diszkriminatív intézkedés, melyben a legtöbbször akkreditációval nem rendelkező migránsok köszönhetően az uniós támogatásnak könnyebben juthatnak munkához.

Az akcióterv egy célzott anyagi támogatást is javasol, melybe figyelembe vennék „az olyan egyedi jellemzőket, mint például a nemi hovatartozás, szexuális orientáció vagy a vallási háttér, amelyek sajátos kihívásokat jelenthetnek a migráns háttérrel rendelkezők számára”. Ugyanakkor a Bizottság azt is egyértelművé tette, hogy a 34 millió Európában – azon belül is az Európai Unióban lévő – migránson kívül további tízmilliónak fogja biztosítani a kedvezményeket, hogy „az integráció már az EU-ba való megérkezés előtt megkezdődhessen”. Míg a Bizottság korábban azt állította, „az uniós segély nem ösztönzi a migrációt”, a valóság úgy néz ki teljesen mást bizonyít.

A november 24-i dokumentumokat elsősorban Margaritísz Szkínász és Ylva Johansson biztosok fogalmazták meg, akik a finanszírozáshoz a következő hétéves uniós költségvetést használnák fel. A dokumentum azt is megfogalmazza, hogy a beérkező migránsok innentől nem szállásokon vagy befogadóközpontokban kerülnének elhelyezésre, hanem egy önálló otthont kapnának a tagállamok segítségével. A sajtótájékoztatón arra az újságírói kérdésre, mely azt firtatta, hogy a migráció további támogatása nem segíti-e elő még jobban a migrációt, Szkínász úgy reagált: „Itt az ideje, hogy ne drámázzák túl a migráció ügyét Európában.”

Forrás: Mandiner


Hasonló cikkek