Megalakult a korrupcióval foglalkozó központ Szlovákiában

Megalakult a Ján Kuciak Oknyomozó Központ, amely a szlovákiai és külföldi oknyomozó újságírók közös platformjaként fog működni.

A 2018-as év végén megalakult központ (ICJK) a szlovákiai és külföldi oknyomozó újságírók közös platformjaként fog működni. A polgári társulást különböző sajtóorgánumokhoz tartozó szlovákiai újságírók hozták létre. A működéshez szükséges anyagi eszközöket felajánlásokból, illetve támogatásokból akarják biztosítani. A honlapra kerülő tartalmakat nem teszik fizetőssé, és elutasítják a reklámokat is.

Az ICJK elindítását Pavla Holcová, a Cseh Oknyomozó Újságírói Központ munkatársa fogja felügyelni, aki Ján Kuciakkal közösen dolgozott az utolsó, befejezetlenül maradt témáján. Az ICJK Felügyelő Tanácsának Ján Kuciak testvére, Jozef is tagja lesz. „Janko, a Panama Papers kutatása során sokszor mondta: milyen kár, hogy Szlovákiában nincs a Cseh Oknyomozó Újságírói Központhoz hasonló központ. Nagyon sok otthoni ügy átnyúlik a határokon, és ez főleg az adóparadicsomokat érinti. Ezért nagyon örülök, hogy az ICJK folytatni fogja Janko munkáját, és komoly, nemzetközi ügyeket fog felgöngyölíteni.” – mondta Jozef Kuciak.

Az igazgatótanács elnöke és a projekt szerkesztője Arpád Soltész lett, volt oknyomozó újságíró és a noviny.sk portál kommentátora. Novemberben az ICJK szerződést írt alá az Organized Crime And Corruption Reporting Projecttel, amely négy kontinens több mint harminc országában fogja össze a korrupció és a nemzetközi szervezett bűnözés feltárására irányuló újságírói projekteket.

Az ICJK a saját ügyein is dolgozni fog, az eredményeket pedig a www.icjk.sk honlapon fogja nyilvánosságra hozni. Ezek ingyenesen hozzáférhetőek és szabadon terjeszthetőek lesznek.

Forrás: bumm.sk, tasr


Milány Kincső

Kommunikáció és médiatudomány. Ezt tanultam ebben érzem otthon magam. Na és persze a hírszerkesztés, online újságírás a PannonHírnök Külhon rovatában és a V4 Panorámánál.

Hasonló cikkek