Megalakult a Marcus Aurelius Szabadegyetem

2019. március 17-én, Marcus Aurelius római császár és filozófus halálának évfordulóján, megalakult a budapesti székhelyű Marcus Aurelius Szabadegyetem, melynek elsődleges célja a sztoikus filozófia kutatása és újrafelfedezése.

Az i. sz. 161 és 180 között uralkodó Marcus Aurelius nem csak politikai és katonai értelemben volt az ókori Róma egyik legkiemelkedőbb államférfija, hanem a filozófiai kérdések iránt is komoly érdeklődést mutatott, s ő volt a kései sztoicizmus legmeghatározóbb alakja. Egyes történészek véleménye szerint “Elmélkedések” című önreflexióját legalább részben a történelmi Magyarország területén írta.

A római császár és filozófus nevét viselő szabadegyetem a Stoa Pannonica egyesület és az Alkalmazott Sztoicizmus Nemzetközi Intézete (International Institute of Applied Stoicism) együttműködésének köszönhetően jött létre.

Az intézmény kinevezett rektora, Cseszneky Miklós elmondta, hogy a Marcus Aurelius Szabadegyetem első magyar és angol nyelvű képzései az őszi szemeszterben fognak indulni. A tantervben a sztoikus filozófiai három fő területe (etika, logika és fizika) mellett teret szentelnek az ókori történelem, irodalom, valamint a latin és ógörög nyelv oktatásának is.

 

 

 


Hasonló cikkek