Megbízott rektora van a beregszászi magyar főiskolának

Kárpátaljai Magyar Főiskoláért Jótékonysági Alapítvány Kuratóriuma döntésének értelmében Csernicskó István nyelvész-professzor lett a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola (II. RF KMF) megbízott rektora.

Orosz Ildikó betöltötte a nyugdíjkorhatárhoz szükséges életévét, ezért március 20-tól lemondott rektori pozíciójáról (Orosz Ildikó, a II. RF KMF elnöke teendőit a továbbiakban is ellátja).

A kuratórium úgy döntött, hogy a főiskola tanárai közül prof. dr. Csernicskó Istvánt választja rektornak, aki az intézmény tanára annak alapítása óta, Magyarország- és Európa-szerte ismert nyelvtudós, s akinek nagyon komoly munkái vannak a kisebbségi nyelvhasználat témakörben” – mondta dr. Brenzovics László, a kuratórium elnöke.

A szükségszerűség, hogy visszatérjünk a két főből álló vezetési struktúrához azzal magyarázható, hogy számunkra ez a normális, a hagyományos, a megszokott működési rend, tehát ez nem újítás, hanem visszatérés az eredeti állapotokhoz” – magyarázta Csernicskó István.

Arról, hogy a rektorválasztásnak mi a menete, Csernicskó István elmondta: „A jelenlegi pozícióm azért megbízott rektor, mert az ukrajnai felsőoktatási törvény értelmében a rektor egy választott tisztség. A törvény azt mondja, hogy nyilvános pályázatot kell hirdetni, majd a megfelelő pályázatok beérkezését követően a fenntartó, az Alapítvány dönt arról, hogy ki az, akinek a pályázata megfelel a kiírási követelményeknek, melyik rektorjelöltnek a fejlesztési koncepciója illeszkedik az alapító és fenntartó elképzeléseihez.

Forrás: karpataljalap.net, Csuha Alexandra / TV21 Ungvár


Hasonló cikkek