Megegyezett a szlovák kormány – mindenkit le fognak tesztelni

A sajtótájékoztatót Jaroslav Naď (OĽaNO) védelmi miniszter kezdte, elmondta, hogy 13 millió antigén teszttel valósítják meg a projektet. Nagyjából 50 ezer ember fogja biztosítani a tesztelő állomások működését, a polgármesterek a napokban meg fogják kapni a szükséges instrukciókat és részleteket.

Az ún. pilot-tesztelésre (azaz első tesztelésre) a 4, járvány szempontjából legrosszabb helyzetben lévő járásokban kerül majd sor. A világon egyedülálló intézkedésről van szó, viszont már több ország is elkezdett dolgozni az országos tesztelésen.

A fegyveres erők szerepe kiemelten fontos a sikeres tesztelések tekintetében. Igor Matovič szintén a hadsereg szerepét emelte ki beszéde elején, elmondta, az első hullám alatt is az övéké volt a legnagyobb érdem, az orvosok mellett. “Ne gondoljuk, hogy a szétlopott egészségügy a 12 éves Smer-kormány vezetése után meg tudná oldani a járványhelyzetet.” – mondta a miniszterelnök, aki szerint ez az utolsó esély, hogy megelőzzék a teljes katasztrófát. “A lockdown az egyik megoldás, ez a másik.”

Az országos tesztelésnek 2 hulláma lesz. Az első hullám kezdete november 2. lesz, a tervek szerint a 2. hullám szintén novemberben indul majd.

Forrás: ujszo.com


Milány Kincső

Kommunikáció és médiatudomány. Ezt tanultam ebben érzem otthon magam. Na és persze a hírszerkesztés, online újságírás a PannonHírnök Külhon rovatában és a V4 Panorámánál.

Hasonló cikkek