Megemelte az állami filmalap támogatását a cseh kormány

Háromszáz millióval 800 millió koronára emelte a cseh kormány szerdán a Csehországban forgató külföldi filmeseknek nyújtandó támogatás idei összegét – közölte Pavel Belobrádek miniszterelnök-helyettes a kormány ülése utáni sajtóértekezleten.

Bohuslav Sobotka miniszterelnök nagyon fontosnak nevezte a döntést. “Újabb lépést tettünk a kormányprogram teljesítése terén, tehát a gazdasági növekedés és az új munkahelyek megteremtése terén” – jelentette ki a kormányfő. Leszögezte: a külföldi filmesek munkahelyeket teremtenek Csehországban, sok pénzt elköltenek, így a befektetés többszörösen megtérül.

A hatályos szabályok szerint a Csehországban forgató külföldi filmesek 2010-től az általuk elköltött összeg 20 százalékát kaphatják vissza a cseh államtól. Az idei évre korábban jóváhagyott 500 millió korona már az év első hónapjaiban gyorsan elfogyott.

A cseh filmgyártók szövetsége szerint a tavalyi évben a külföldi filmesek 2,7 milliárd koronát költöttek el az országban. Az állami filmalap igazgatója, Helena Bezdek Franková szerint azonban ha az állam emelné a támogatásra fordítható alapot, évente akár 5-6 milliárd koronás is lehetne a forgalom.

Franková szerint 2012-ben és 2013-ban támogatási forrás hiányában több mint 20 projekt megvalósításától esett el Csehország, amelyek együttesen mintegy 80 milliárd koronát hozhattak volna az országnak.


Hasonló cikkek