Megemlékezés a nándorfehérvári diadal napján

Díszsortűzzel és ünnepi menettel emlékeztek pénteken a nándorfehérvári diadalra Budapesten. Ez alkalomból Hadtörténeti Intézet és Múzeumban megnyílt a Hunyadiak páncélban című XV. századi hadtörténeti és páncéltörténeti kiállítás.

A nándorfehérvári csata évfordulójára emlékeztünk

A nándorfehérváridiadal 560. évfordulójának központi programjai péntek délelőtt fél 10-kor a Lánchíd és a Parlament közé eső Duna-szakaszon díszsortűzzel kezdődtek meg.

A sortüzet követően ünnepi díszmenet indult az Akadémia kikötőtől a Széchenyi István tér-Lánchíd-Clark Ádám tér-Hunyadi János út útvonalon.

A nándorfehérvári diadal emléknapja
A Magyar Honvédség vitéz Szurmay Sándor Budapest Helyőrség Dandár 32. Honvéd Nemzeti Díszegység tagjai történelmi zászlókkal vonulnak a Lánchídon, mögöttük a katonazenekar az 1456-os nándorfehérvári diadal emléknapján, 2016. július 22-én. MTI Fotó: Koszticsák Szilárd

A Hunyadi János-szobornál 11 órakor ünnepi koszorúzás vette kezdetét, ahol Völner Pál, az Igazságügyi Minisztérium parlamenti államtitkára koszorút helyezett el Hunyadi János szobránál a budavári Hunyadi János úton az 1456-os nándorfehérvári diadal emléknapján.

Ezt követően a diadal előtt tisztelgő déli harangszó után emlékműsor zárta a rendezvényt a Hadtörténeti Intézet és Múzeumban, ahol Völner Pál mondott beszédet.

Völner Pál
Völner Pál, az Igazságügyi Minisztérium parlamenti államtitkára beszédet mond a HM Hadtörténeti Intézet és Múzeumban tartott ünnepségen az 1456-os nándorfehérvári diadal emléknapján MTI Fotó: Koszticsák Szilárd

Mi történt 560 évvel ezelőtt?
   
 A Nándorfehérvárt (a mai Belgrádot) védő keresztény magyar seregek 1456. július 22-én több mint kéthetes csata után győztek II. Mehmed török szultán hadai felett, megállítva ezzel 70 évre a törökök további európai terjeszkedését és Magyarország meghódítására irányuló próbálkozását. Ehhez mérhető győzelmet addig soha nem aratott keresztény sereg a szultáni haderő felett.

nándorfehérvári csata

Az emléknap megünnepléséről szóló 2011-es országgyűlési határozati javaslatban az olvasható: “Ez a nap nem csupán a nemzetnek, hanem a keresztény Európának és a mai keresztény világ összességének az emléknapja. Ez a nap a hazafiságnak, önfeláldozásnak, emberi helytállásnak, az európaiságnak, európai összefogásnak és a kereszténységnek máig élő példaképe.


Hasonló cikkek