Megemlékezés a pozsonyi csata 1111. évfordulója alkalmából Budapesten

Hagyományőrzők vonulnak a fővárosi Hősök terére a pozsonyi csata 1111. évfordulója alkalmából tartott megemlékezésre az Andrássy úton 2018. július 7-én. MTI Fotó: Balogh Zoltán


A pozsonyi csata hiányos emlékei

A történelem során a nemzetek időről időre összetűzésbe keverednek egymással, máskor békességben élnek. A 907-es pozsonyi csata idején a magyarságot a németek hatalmasnak hitt túlerővel támadták meg.

Ha a 907-es hadjáratot elemezzük, azonnal szembetűnik a korabeli magyar források hiánya. Ez a későbbiekben sem módosul, hiszen Anonymus Gest Hungaroruma is a részletek leírása helyett csupán megemlíti annak tényét, és ehhez az évhez köti Árpád fejedelem halálát.

1907. július 7-én, bár a történelmi határok még álltak, a győzelem emlékére mégis a Tatabányához tartozó Bánhidána hegytetőn avatták felEurópa legnagyobb turulmadarat (valójában saskeselyűt) ábrázoló bronzszobrát.

Felmerül a gyanú, nem lehet-e véletlen, hogy a világ egyik legjelentősebb, legbravúrosabb haditettének részletes bemutatását elhagyták a korabeli magyar krónikák, az újkori megemlékezések pedig egyenesen félretájékoztatnak.

További részletek a témáról >> ITT olvashatóak

 


Hasonló cikkek