Megemlékezés Szabadka “Vergődő madaránál”

A Tito partizánjai által kivégzett több ezer magyarra emlékeztek Szabadkán a zentai úti temető 44-es parcelláján, a Vergődő madár szobornál.

Fotó: MTI/Molnár Edvárd
Az 1944-45-ös ártatlanul kivégzett áldozatokra emlékeztek a vajdasági Szabadkán. A Vergődő madár nevű emlékműnél hozzátartozók, közéleti személyek, politikai tisztségviselők és a történelmi egyházak képviselői rótták le kegyeletüket azon ártatlan áldozatok előtt, akiket a szerb partizánok bestiális kegyetlenséggel végeztek ki 75 évvel ezelőtt

A Szabad Magyar szó, Független vajdasági magyar közéleti portál “Még hat táblára van szükség, hogy minden név felkerüljön.” címmel közöl cikket a helyi megemlékezésről.

Az ártatlan áldozatokra emlékeztek a Vergődő madárnál

Az 1944-45-ben kivégzett ártatlan áldozatokra emlékeztek szombaton Szabadkán a zentai úti temető 44-es parcelláján, a Vergődő madár szobornál.

Huszonöt évvel ezelőtt mindössze 560 áldozatról tudtak, de az évek folyamán növekedett az ismert áldozatok száma, így 2003-ban már 852 nevet jegyeztek. Az elmúlt két évben végzett kutatásoknak köszönhetően pedig ma már 1017 névről tud a kegyeleti bizottság, nyilatkozta a helyszínen Bogner István, a kegyeleti bizottság elnöke:

– Tavaly részt  vettünk egy pályázaton, de sajnos nem nyertünk. Most biztatnak bennünket, hogy egy határokon átívelő pályázaton vegyünk részt, melynek keretében kegyeleti helyeket újítanak fel. Az emlékfal a meghosszabbítását tervezzük a Szent György Lovagrend keresztjének jobb oldalán. Még hat táblára lenne szükségünk, hogy ezek a nevek mind fölkerüljenek – mondta Bogner István.

A megemlékezésen ökumenikus istentiszteletet tartottak a történelmi egyházak képviselői, beszédet Bunford Tivadar, a városi képviselő-testület elnöke mondott:

– Hetvenöt évvel ezelőtt 1944. október 17-én rendelték el a katonai közigazgatást. Ekkor kezdődtek el immár hivatalosan is a szörnyűségek. Háromnegyed évszázada annak, hogy idehurcolták az embereket és végezték ki őket. A legtöbbjüknek csak egy bűne volt, az hogy magyarok voltak – mutatott ár a vkt elnöke.

A Vergődő madár emlékműnél a kegyelet virágait Szabadka város, a tartományi kormány, valamint Magyarország és Horvátország diplomáciai képviselői, a politikai pártok és szervezetek illetékesei helyezték el.


Hasonló cikkek