Megérkezett az első havazás

Az ország északkeleti harmadán hétfő estig 2-8 centiméter, a hegyekben akár 15-20 centiméter friss hó eshet. Az ország más tájain eső, havas eső várható.

A magasabban fekvő tájakon erős lehet a szél, amely hófúvást okozhat, illetve jégréteg is kialakulhat. A Dunántúl északkeleti felén, Pest megye déli részén ónos eső is előfordulhat. (Forrás: Országos Meteorológiai Szolgálat)

Fontos, hogy mindenki alkalmazkodjon a megváltozott körülményekhez, mivel a balesetek jellemző oka, hogy a járművezetők nem az időjárási, látási és útviszonyoknak megfelelően vesznek részt a forgalomban.

– Csak a téli közlekedésre felkészített, megfelelő műszaki állapotú járművel induljon útnak! Fordítson különös figyelmet a gumiabroncsok állapotára!

– Elindulás előtt tisztítsa meg a hótól borított járművét és gondoskodjon arról, hogy semmi ne zavarja a szabad kilátásban!

– Óvatosan válassza meg autója sebességét, ügyeljen a megfelelő követési távolság betartására! Számoljon azzal, hogy nedves, csúszós úton a jármű féktávolsága megnő!

– Jegesedésre különösen hidak és felüljárók útburkolatán lehet számítani, ezért ilyen helyeken kellő időben csökkentse járműve sebességét!

– Legyen gépkocsija csomagtartójában hólánc, hólapát, vonókötél, elemlámpa, láthatósági mellény és pokróc!

– Öltözködjön rétegesen! Legyen önnél megfelelő mennyiségű folyadék és feltöltött akkumulátorral rendelkező mobiltelefon is!

– Hosszabb útra történő elindulás előtt tájékozódjon az időjárási körülményekről és az útviszonyokról!

– Sűrű ködben használjon ködlámpát!

…, hogy mindenki hazaérjen!

police.hu

Nyitókép: Személyautó halad a hóesésben Pócsmegyeren. MTI/Mohai Balázs


Hasonló cikkek