Megérkezett Miskolcra a Seuso-kincs

Kedden délelőtt megtörtént az ünnepélyes megnyitó, délben pedig kitárultak a Herman Ottó Múzeum kapui az első látogatók előtt, hogy csodálhassák a páratlan szépségű kincseket. A kiállítás február 27-től március 18-ig tekinthető meg a borsodi megyeszékhelyen.

Miskolcon a Seuso-kincs

A Seuso-kincs a római császárkor késői szakaszából való, a 350 és 450 közötti Római Birodalom Pannonia Valeria nevű dunamelléki provinciájából származó lelet. Nevét a vadásztál feliratában megnevezett tulajdonosáról, Seusóról kapta, aki egy gazdag hadúr, feltehetőleg tartományi kormányzó volt. Darabjai egy ünnepi lakomakészlet jellegzetes tartozékai, de van köztük tisztálkodáshoz, szépítkezéshez használt edény is.

 „Ez a kiállítás Párizsban, New Yorkban vagy Londonban is szenzációt keltene” (Varga Benedek múzeumigazgató)

Mai ismereteink szerint az együttes tizennégy ezüstedényből és egy rézüstből áll, amelybe az ezüstedényeket beletették. A Seuso-kincs tartalmaz két – ételek tálalására szolgáló – nagyméretű lapos tálat, két további tálaló és valószínűleg dísztálként is használt tálat, egy mosdáshoz használt mély tálat és két hozzá tartozó, geometrikus díszítésű kancsót, továbbá egy dionüszoszi ábrázolásokkal, egy állatalakokkal és egy görög mitológiai ábrázolással díszített amfórát. Összértékük 50 milliárd forint.

Tulajdonosa – feltehetően egy háborús konfliktus elől menekülve – a 4. század utolsó évtizedeiben vagy az 5. század elején rejthette el. A Seuso-kincset 1976-ban találta meg Sümegh József a Balaton melletti Kőszárhegy környékén, akinek rejtélyes halála után a lelet illegális körülmények között kijutott az országból, majd nyoma veszett. 1990-ben bukkant fel New Yorkban egy aukción, ahol libanoni eredetpapírokkal próbálták meg értékesíteni.  A magyar kormány sosem mondott le a Seuso-kincs visszaszerzéséről. 1998-ban Magyarország is ratifikálta az UNESCO illegális műkincs-kereskedelem visszaszorítására hozott Unidroit Egyezményét, amely kimondja: a lopott kulturális értékű tárgyak birtokosa köteles a műkincseket visszaadni a tulajdonosnak, ha azt jogellenesen külföldre vitték. Mivel több ország is bejelentette tulajdongát a kincsre, így évekig tartó pereskedésre került sor. 2014-ben aztán a lelet első hét darabja, a második fele pedig tavaly nyáron hazatérhetett Budapestre.

„Vannak olyan egyedi, és valóban világszínvonalú leleteink, műkincseink, amiket tényleg látni kell az életben. A Seuso-kincs ilyen” (Rétvári Bence államtitkár)

Vándorkiállítás keretében láthatja a közönség a Seuso-kincset a fővárosban, majd hat vidéki városban. A február 27-én tartott miskolci megnyitón beszédet mondott Varga Benedek, a Magyar Nemzeti Múzeum főigazgatója, Rétvári Bence parlamenti államtitkár és Kriza Ákos polgármester. A tárlat Székesfehérvár, Zalaegerszeg, Kaposvár és Kecskemét után érkezett Borsodba. Eddig 93 ezren látták; a miskolci jegyek 85 százaléka elővételben elkelt, de a helyszínen még van lehetőség belépőt vásárolni.

(Fotók: Vona Ildikó/ PTV)


Vona Ildikó

Híradások, beszámolók művészeti, színházi, zenei eseményekről, valamint interjúk készítése ismert művészekkel.

Hasonló cikkek