Megérkezett Páhira az első gólya

Bács-Kiskun megyei Páhira érkezett vissza március 2-án az első fehér gólyák egyike Magyarországon, egy családi ház udvarába a Tóth portára.

Tóth Maca az eseményt facebook oldalán oszotta meg egy fényképpel együtt, miszerint ugyanez a madár már tavaly is a Tóth portán élt és sikerült vele összebarátkozni. A házukkal szemben lévő lámpaoszlopon rakott fészket, de ahogy az elmúlt évben, idén is szívesen időzik az udvaron a baromfik között. Elmondása szerint a gólya fáradtnak tűnt, ami nem csoda egy ilyen hosszú út után, de mindent megtesznek azért, hogy újra erőt kapjon és jól érezze magát náluk.

A vándormadarak vonulásából nem lehet messzemenő következtetéseket levonni, mégis sokan várjuk a gólyák hazatérését.

Az első gólyák Magyarországra általában már február végén elkezdenek visszatérni, többségük azonban március közepétől érkezik, amikor tömegével foglalják el fészkeiket. Először a hímek jönnek meg, akik kitakarítják a fészket a nőstény érkezésére.

A párok áprilisban költenek, a fiókák májusban kelnek ki, így az ilyenkor érkező hideg idő a legveszélyesebb az új gólyageneráció számára. A fiatal madarak körülbelül két hónap után repülnek ki, majd augusztus végén, szeptemberben már szüleikkel együtt indulnak Afrika felé. Addig azonban még idén is sok kártevőt elfogyasztanak és kedvünkre gyönyörködhetünk a kecses madárban.

Juhász Márta

Forrás: kalohirek.hu

 

Hazai TükörPannon Hírnök 

Kövessen minket: Facebook


Hasonló cikkek