Megérkeztek a gólyák: nem árthat nekik a segítség

Körülbelül 250 pár fészkel Csongrád – Csanádban.

Megyénkbe is megérkeztek a gólyák. A tavasz egyik legismertebb hírnökei most sem tétlenkedtek, szinte rögtön nekiálltak fészket rakni vagy csinosítani a régit, hogy a tojásoknak minden készen álljon. Ám van, ahol ez nem olyan egyszerű. Mert a régi fészek már nem jó állapotú, vagy túl közel volna a villanyoszlophoz, netán egészen pontosan rajta.

Ilyenkor a madarak nem találják a helyüket, köröznek, de nem szállnak le, hiába hordják a gallyakat. Nekik több nehézséggel kell szembenézniük, mint gondolnánk. A magasfeszültség, és egyéb árammal működő dolgok, súlyos sérüléseket okozhatnak náluk is. Tönkre mehet a fészek, de akár a madár elhullásával is járhat. Ami természeti értékvesztést jelent.  Emellett a település is jelentős károkat szenvedhet, ha baj lesz az áramhálózattal.

Ha ilyen fészekkereső izgatottságot veszünk észre a légi vándorainkon, szakembereknek kell szólni, hogy segítségükre legyenek. Ha betelefonálunk, akkor nagy valószínűséggel a Démász munkatásai is segíthetnek, fészekmagasítókkal tehetik biztonságosabbá a villanyoszlopokra rakott madárlakásokat.

Gólyafészek magasító kosár
Gólyafészek magasító kosár – Fotó: delmagyar.hu

Ezt a módszert idén Újszentivánon és teszik ezt már évek óta Szőregen, tudtuk meg a delmagyar.hu cikkéből. Ahol azt írják, hogy Csongrád – Csanádban körülbelül 250 fehér gólya pár fészkel évente és sokszor a lakosok figyelmének köszönhetik otthonukat az egyedek.

Amint látjuk tehát a gólyáknak is szükségük van védelemre. A fészekmagasítókat, fészekkosarakat az áramszolgáltató vagy a nemzeti parkok szerelhetik fel. Nagy köztük az együttműködés.

Ez a megmozdulás egy kicsit hasonlít a fecskék esetében a műfészkekre, amikről már többször beszámoltunk mi is. Ám azt nem villanyoszlop közelébe rögzítik, így kevésbé veszélyes a folyamat.

Farkas Cs. Tekla

Kiemelt képünk illusztráció!

Hazai Tükör | PannonHírnök

Kövessen minket: Facebook 


Hasonló cikkek