Megerősítették az orosz katonák biztonságát

Vlagyimir Putyin orosz elnök telefonon közölte Benjámin Netanjahu izraeli kormányfővel, hogy a szíriai légvédelem megerősítéséről hozott orosz döntés elsősorban azt a célt szolgálja, hogy elhárítson a nemzetközi terrorizmus ellen harcoló orosz katonák életét veszélyeztető bármilyen fenyegetést

– írta hétfőn kiadott tájékoztatójában a Kreml sajtóirodája. Jeruzsálemi tájékoztatás szerint Netanjahu viszont úgy véli, az orosz lépés veszélyezteti a térség biztonságát.

Az orosz tájékoztatás szerint az izraeli fél által kezdeményezett beszélgetés során Putyin azt mondta, hogy az intézkedés megfelel a kialakult helyzetnek.

A két vezető folytatta a múlt hétfőn a szíriai légvédelem által lelőtt orosz Il-20-as felderítő repülőgép pusztulása körülményeinek megvitatását,

“tekintettel arra, hogy az izraeli hadsereg által a légiereje műveletéről adott információ eltér az Oroszország védelmi minisztériuma által levont következtetésektől”

. Az incidensben 15 orosz katona vesztette életét.

“Az orosz fél abból indul ki, hogy éppen az izraeli légierő tevékenysége volt a tragédia fő oka” – áll az orosz elnöki hivatal közleményében.

Az izraeli miniszterelnök ismételten együttérzését fejezte ki az orosz katonák halála miatt.

A Háárec című újság honlapja az izraeli miniszterelnöki hivatal közleménye alapján azt írta, Netanjahu azt mondta orosz elnöknek, hogy a fejlett fegyverrendszerek felelőtlen kezekbe helyezése növelné a térség veszélyeit. Netanjahu hozzátette, hogy Izrael továbbra is megvédi biztonságát és érdekeit.

Igor Konasenkov vezérőrnagy, az orosz védelmi minisztérium szóvivője hétfő este bejelentette: a Szíriában található hmejmími orosz katonai reptérre telepített Sz-400-as légvédelmi rendszer rádiólokációs eszközei által rögzített adatok – amelyek alapján az incidens másodpercről másodpercre lekövethető – bebizonyították, hogy egy izraeli F-16-os az orosz Il-20-as mögött keresett fedezéket a szíriai légvédelmi rakéta elől.

Az Sz-400-as rögzítette a szíriai Sz-200-as rakétájának röppályáját az izraeli F-16-os felé, és “meglátta”, ahogy a “rakéta, az izraeli repülőgép felé közeledve hirtelen irányt változtatott, és az Il-20-as felé indult el”. A rakéta a tábornok szerint szeptember 17-én 22 óra 02 perc 45 másodperckor találta el az orosz gépet.

A szóvivő hozzátette, hogy az izraeli vadászgépek az Il-20-as lezuhanását követően is a közelben maradtak és nem szálltak el, ahogy azt az izraeli légierő állította. Felvételt mutatott be a tragédia bekövetkezte utáni légi helyzetről, amely szerint az izraeli gépek továbbra is a térségben tartózkodtak, közülük az egyik a tragédia közvetlen közelében. Ez a repülő az Sz-400-as által rögzített adatokra hivatkozó tábornok szerint az incidenst követően hirtelen irányt és magasságot váltott.

Konasenkov “hamisnak” nevezte az izraeli védelmi tárca állítását, miszerint az izraeli gépeknek nem volt közük a történtekhez.

A nap folyamán korábban Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter közölte, hogy Oroszország két héten belül Sz-300-as típusú légvédelmi rakétarendszert szállít Szíriának. Ez több mint 250 kilométeres távolságról egyszerre több légi célpont megsemmisítésére képes, gyorstüzelésű és fejlett zavarásvédelemmel rendelkezik.

“Hangsúlyozom: 2013-ban az izraeli fél kérésére állítottuk le az Sz-300-as rendszer Szíriába szállítását, amely készen állt az elküldésre, a szíriai katonák pedig megkapták a szükséges kiképzést. Mára a helyzet megváltozott. És nem a mi hibánkból” – mondta Sojgu.

Közölte, hogy a szíriai légvédelem harcálláspontjait olyan, eddig csak az orosz fegyveres erőknél rendszeresített, automatizált vezérlőrendszerekkel fogják felszerelni, amelyek szavatolják az orosz repülőgépek azonosítását és a szíriai légvédelem összes eszközének központi irányítását.

A miniszter kijelentette, hogy Oroszország emellett a Földközi-tenger medencéje fölött el fogja fojtani a szíriai területen objektumokat támadó légierő műholdas navigációját, a repülőgépek fedélzeti rádiólokátorait és kommunikációs rendszerét.

“Meggyőződésünk, hogy ezen intézkedések megvalósítása le fogja hűteni a +forró fejeket+, és visszatartja őket az olyan meggondolatlan lépésektől, amelyek kockázatot jelentenek katonáinkra. Ellenkező esetben kénytelenek leszünk a helyzet alakulásának megfelelően reagálni” – mondta.

Putyin hétfőn tájékoztatta Bassár al-Aszad szíriai elnököt azokról a “kiegészítő intézkedésekről”, amelyeket Moszkva a Szíriában szolgálatot teljesítő orosz katonák védelmében, valamint a szíriai légvédelem megerősítése érdekében tett, beleértve a korszerű Sz-300-as légvédelmi rakétarendszer átadását.

 


Hasonló cikkek