Megfordult a trend, már nem az eladók diktálnak az ingatlanpiacon

2013-tól egészen tavalyig a tulajdonosoknak kedveztek az ingatlanpiaci folyamatok. Gadanecz Zoltán, a GDN Ingatlanhálózat alapító-tulajdonosa, arról beszélt, 2020-ra egy egyensúlyi állapot jött létre, a vevői igények és az eladói szándékok egyaránt megjelenhetnek egy alku kapcsán, aminek eredményeként nem emelkedik, de nem is csökken az ingatlanok ára.

2008 után az ingatlanpiacon azok a kényszervásárlók voltak többségben, akik a megváltozott élethelyzetük miatt adtak el vagy vettek lakást. A család bővülése, a munkahely miatti költözés vagy egy öröklés is teremthetett ilyen helyzetet. Mellettük jelen voltak még azok a befektetők is, akik anyagi tartalékkal futottak neki a válságnak, és úgy ítélték meg, hogy a megvásárolt ingatlanokból, akár bérlemény jogcímén, pénzt tudnak beszedni. Sokan pedig hosszú távú áremelkedésre számítottak, ezért fektettek lakásba.

Gadanecz Zoltán, a GDN Ingatlanhálózat alapító-tulajdonosa szerint 2013-tól kezdett ez a rendszer megváltozni. „Erős áremelkedés lett, aminek következtében a tulajdonosok érdekei inkább érvényesülhettek, az eladóknak kedvező piac alakult ki. Az értékesítők ezért, jogosan, erősen törekedtek arra, hogy minél több információt adjanak az ingatlan leírásában, odafigyeltek a hirdetések és egyéb promóciók szerkesztésére, hogy már ezzel is szűrjék az ügyfeleket. Ez a trend mostanra visszaesett és kezdünk abba az irányba elmenni, hogy a vevő kiszolgálása is egyre inkább előtérbe kerül” – mondta a szakember.

Mint fogalmazott, a GDN Ingatlanhálózatnál sok-sok éve célkitűzésük volt a vevők széles körű kiszolgálása, ez a szemlélet most piacra talált.

Nálunk azt fogják azt ügyfelek tapasztalni, hogy minden értékesítő felveszi a telefont, visszahívja őket, üzenetet küld nekik és gondoskodik arról, hogy a lehető legtöbb információhoz juttassa a vevőjelöltet. Olyan kiszolgálást kap mindenki, hogy megalapozottan tudjon dönteni és megtalálja a számára ideális megoldást” – magyarázta.

Gadanecz Zoltán úgy összegzett, 2020-ra egy normalizálódott helyzet alakult ki, amikor a vevői igények és az eladói szándékok már kiegyenlítik egymást. Ennek egyik leglátványosabb eredménye, hogy nem emelkedik és nem csökken jelentősen az ingatlanok ára a közeljövőben.


Hasonló cikkek