Meghalt a hat hónapos csecsemő – 14 millió forint sérelemdíjat fizet a kórház

A felperesek hat hónapos gyermekét hörghurutos tünetekkel szállították kórházba 2017. március 1-jén. A gyermek állapotában kezdetben javulás volt tapasztalható, azonban 2017. március 8-án a csecsemő váratlanul meghalt.

A hatósági boncolás adatai szerint a gyermek halála a gyermektápszeres hányadék belehellését követő fulladás miatt következett be.

A bírósági eljárás során beszerzett szakértői vélemény alapján ugyan megállapítást nyert, hogy az alperesi egészségügyi intézmény konkrét szakmai szabályt nem vétett a csecsemő ellátása során, azonban nem tett eleget a tőle elvárható gondosság követelményének, ugyanis a csecsemő állapotára is tekintettel úgynevezett pulzoximéter használata lett volna indokolt. A készülék jelzése alapján az újraélesztés azonnali megkezdésével a csecsemő élete megmenthető lett volna.

Külön kiemelendő, hogy a pulzoximéter – a jelenleg hatályos jogszabályi rendelkezések alapján – általános minimumfeltételként rendelkezésre kellett álljon a megfigyelő helyiségben.

A Balassagyarmati Törvényszék a 2019. november 12-én megtartott tárgyaláson meghozott ítéletével – a kereseti kérelemben foglaltakkal egyezően – összesen 14.000.000,- Forint sérelemdíj megfizetésre, és magánlevél formájában bocsánatkérésre kötelezte az alperesi egészségügyi intézményt.

A bíróság döntése nem jogerős.

Balassagyarmati Törvényszék Sajtóosztály

Nyitókép: illusztráció


Hasonló cikkek