Meghalt Hans Magnus Enzensberger

93 éves korában elhunyt Hans Magnus Enzensberger német költő, író és szerkesztő, A számördög és a Vallatás éjfélkor című kötetek szerzője.

1929. november 11-én látta meg a napvilágot egy polgári család gyermekeként. 1957-ig rádiószerkesztőként dolgozott, és ugyanebben az évben jelent meg első verseskötete is, melyben már akkor megmutatkozott tehetsége. Későbbi élete során élt Norvégiában, Olaszországban, az Egyesült Államokban és Kubában is. Hazatérve megalapította és szerkesztette a Kursbuch irodalmi folyóiratot, melyben megjelenő költeményei és esszéi a 68-as németországi egyetemei lázadások vezető szellemi egyéniségévé tették.

Pályafutása során odaítélték neki többek között a Német Kritikusok díját kétszer (1962, 1978), az Aranykoszorú-díjat (1980), az Erich Maria Remarque-békedíjat (1993) és a Büchner-díjat (1962). Egyik legismertebb műve A Titanic pusztulása, amely nem csupán a hajószerencsétlenségről szól, hanem a kor problémáira is reflektál egyben.

Forrás: The Guardian


Fritsi Péter

Gyerekkorom óta szoros kapcsolat fűz a könyvekhez, olvasáshoz. Legfőbb életterem a könyvtár. Könyvtárosi munkám mellett újságírással foglalkozom.

Hasonló cikkek