Meghalt Hollywood érző szívű szörnyetege

Hatvanhárom éves korában elhunyt Irwin Keyes, jellegzetes arcú, nagy termetű karakterszínész. Hosszú karrierje során ötvennél több mozifilmben szerepelt, forgatott Woody Allennel, Walter Hill-lel, ő volt az asztmás bérgyilkos a George Clooney és Catherine Zeta-Jones főszereplésével készült Kegyetlen bánásmód-ban.

 

Apró szerepekben tűnt fel Walter Hill Harcosok című kultfilmjében, illetve Woody Allen Csillagporos emlékek című alkotásában. Ő játszotta Joe Rockheadet A Flintstone család-ban és annak folytatásában.

Robusztus alkata tökéletessé tette félelmet keltő karakterek megformálásra, ezt az adottságát horrorfilmekben is kamatoztatta, szerepelt többek között a Péntek 13-ban és Az 1000 halott házá-ban, A Frankenstein, avagy az őrültek kórházá-ban ő alakította a szörnyet.

Leghíresebb szerepét a Coen testvéreknek köszönhette, egy kinézetre ijesztő, súlyos asztmája miatt mégis komikus hatású bérgyilkos játszott, akit George Clooney bérelt fel a Kegyetlen bánásmód című filmben. Extra pénzt kért azért, hogy az áldozata ne szenvedjen, halála pedig a film legviccesebb poénját adta.

“Az emberek ránéztek, és máris féltek tőle. De ha találkoztak és beszélgettek is vele, akkor rögtön megszerették” – mesélte a színész ügynöke, Phil Brock az EW-nek. “Gonosz karaktereket játszott, de valójában nem volt nála szelídebb ember.”

 

A színész szerdán hunyt el az akromegália nevű betegség következtében. Ez egy ritka rendellenesség, amely akkor alakul ki, ha túl sok növekedési hormont termel az agyalapi mirigy. A James Bond-filmek tavaly elhunyt vasfogú gonosza, Richard Kiel is ugyanezzel a betegséggel élt együtt.

 

Nyitókép: Illusztráció

 


Hasonló cikkek