Meghalt Paul Mazursky

Nyolcvannégy éves korában meghalt Paul Mazursky filmrendező. Mazursky leginkább drámai mélységgel, társadalmi mondanivalóval is rendelkező vígjátékairól volt híres. Első nagyjátékfilmje az 1969-es Bob és Carol és Ted és Alice volt, amely egy tradicionálisabb és egy kísérletezőbb pár szexuális kalandjait mesélte el. Roger Ebert kritikus szerint a film zsenialitása abban rejlett, hogy Mazursky felismerte, hogy a harmincas amerikaiak morális válsága leginkább egy komédia formájában feldolgozható. A filmért Mazursky megkapta első forgatókönyvírói Oscar-jelölését.

Paul Mazursky 2009-ben

Forrás: AFPmiddle

Ebben a kategóriában jelölték Harry és Tonto (1974) című filmjéért is, amely egy idős New York-i férfiról (Art Carney) szól, aki macskájával együtt elindul Kaliforniába. Legközelebb a ’78-as An Unmarried Woman forgatókönyvéért kapott jelölést, amely a legjobb film és legjobb női alakítás kategóriájában is esélyes volt az Oscar-díjra, de egyikben sem nyert. A filmben Jill Clayburgh egy kellemes élethez szokott New York-i feleséget alakít, akit a férje elhagy egy fiatalabb nő miatt, ő pedig kénytelen megpróbálni egyedülálló nőként boldogulni.

Nick Nolte a Koldusbottal Beverly Hillsben című filmben

Forrás: InterCommiddle

Mazursky rendezte többek közt a ’86-os Koldusbottal Beverly Hillsben-t is, amelyben egy boldogtalan házasságban élő, jómódú középkorú pár (Richard Dreyfus és Bette Midler) a szárnyai alá vesz egy hajléktalant (Nick Nolte), aki pont az ő medencéjükben akart öngyilkosságot elkövetni. Midlert Woody Allen partnereként aztán a ’91-es Jelenetek egy áruházból című vígjátékban is rendezte. Utolsó Oscar-jelölését a ’89-es Ellenségek – Szerelmi történet-ért kapta, az 50-es években játszódó szerelmesfilmért, amelyben egy holokauszttúlélő férfi egyszerre két nővel folytat viszonyt, amikor halottnak hitt felesége is felbukkan a színen.

Utolsó filmjei közé tartozott a ’96-os A hűtlenség ára című krimikomédia Cherrel, aki annyira utálta a filmet, hogy vágott belőle egy saját változatot is. Mazursky író-rendezői tevékenysége mellett gyakran színészkedett is: első szerepét Stanley Kubrick ’53-as Fear and Desire-jében alakította, szerepelt többek közt a Carlito útjá-ban, a Miami Rapszódiá-ban és a Tűzforró Alabamá-ban is. A Kung Fu Panda 2-ben szinkronszerepet vállalt, a Félig üres című sorozatban pedig egy Norm nevű, magas vérnyomástól szenvedő fickót játszott, aki meghal, miután Larry David ordibál vele a golfpályán.


Hasonló cikkek