Meghalt Shirley Ann Grau, Pulitzer-díjas írónő

91 éves korában elhunyt Shirley Ann Grau, akinek regényei és novellái részletesen mutatták be a déli államok sötét titkait és szépségit egyaránt.

A hírt múlt hét szerdán közölte lánya, Nora McAlister, aki elmondta, hogy édesanyja hétfőn távozott az élők sorából egy demenciában szenvedőknek fenntartott intézményben agyvérzés miatt.

Grau 1965-ös negyedik regényéért – The Keepers of the HousePulitzer-díjjal jutalmazták. A könyv egy tehetős fehér alabamai férfi és annak fekete házvezetőjének kapcsolatát meséli el. A The Keepers of the House pont polgárjogi küzdelmek idején jelent meg és nagy felháborodást váltott ki délen, amiért az írónő dühös telefonhívásokat kapott, és a Ku Klux Klan még egy lángoló keresztet is megpróbált elégetni az udvarában.

Grau New Orleans-ban született, és Alabamában nőtt fel, hat regénye és négy novelláskötete mind délen játszódik. Magyarul egyetlen novelláit tartalmazó könyve jelent meg Az utolsó benzinkút címmel 1981-ben az Európa kiadó gondozásában.

Forrás: USA Today


Fritsi Péter

Gyerekkorom óta szoros kapcsolat fűz a könyvekhez, olvasáshoz. Legfőbb életterem a könyvtár. Könyvtárosi munkám mellett újságírással foglalkozom.

Hasonló cikkek