Meghalt Wilbur Smith bestseller szerző

88 évesen elhunyt Wilbur Smith, zambiai születésű bestseller szerző, aki pályafutása során 49 regényt írt, melyekből több mint 140 millió példányszám fogyott világszerte.

Smith 1933-ban született Zambiában brit szülők gyermekeként, írói tevékenysége mellett nagy vadász hírében állt, tudott repülőt vezetni és értett a búvárkodáshoz is. A természethez való vonzódását az anyja nevelte bele, míg az apja már 8 évesen vadászpuskát adott a kezébe. Későbbi történeteiben, melyek egyaránt játszódnak az ősi Egyiptomban, Afrika szavannáin és trópusi őserdőkben, gyerekkorában szerzett tapasztalatai rendre megjelentek valamilyen formában.

1964-ben jelent meg első regénye, az Amikor az oroszlán zabál. Későbbi könyveit közel 30 nyelvre fordították le, és ezek közül nem egyet meg is filmesítettek. Élete során négyszer nősült, halála fokvárosi otthonában érte 2021. november 13-án.

Forrás: The Guardian


Fritsi Péter

Gyerekkorom óta szoros kapcsolat fűz a könyvekhez, olvasáshoz. Legfőbb életterem a könyvtár. Könyvtárosi munkám mellett újságírással foglalkozom.

Hasonló cikkek