Meghirdették a tanodák működtetését segítő pályázatot

Avatar

A Belügyminisztérium (BM) társadalmi esélyteremtési főigazgatósága meghirdette a tanodák jövő évi támogatására szóló pályázatot, az intézmények összesen kétmilliárd 507 millió forintot nyerhetnek el.

Langerné Victor Katalin, a tárca társadalmi felzárkózásért felelős helyettes államtitkára a Nórgád megyei Etesen kedden tartott sajtótájékoztatón hangsúlyozta: a pályázatot hazai forrásból finanszírozzák, a kormány 2019 óta a központi költségvetésből biztosítja a tanodák működését.

Jelenleg 191 tanoda működik az országban. 2010 előtt 60, főleg civilek és egyházak által fenntartott tanoda volt, amelyek nem számíthattak megfelelő támogatásra – tette hozzá. A helyettes államtitkár azt mondta: 2019 óta valamennyi, szolgáltatásként működő tanoda megkapja a támogatást. Langerné Victor Katalin a tanodák szerepéről szólva kiemelte: hozzájárulnak a korai iskolaelhagyás csökkentéséhez. A tanodás gyerekek szinte száz százaléka továbbtanul, és minden harmadik középiskolás egyetemen folytatja a tanulmányait. Így a tanodák a szegénységet is mérsékelhetik – tette hozzá.

Az etesi Kilátó Tanodában tartott rendezvényen a helyettes államtitkár megemlítette, hogy a tanodák a koronavírus-járvány idején is segítették a gyerekeket, nemcsak a tanulásban, hanem az étkeztetéssel és a tisztálkodási eszközök biztosításával is. A tapasztalatok alapján 340 millió forintos kerettel pályázatot írtak ki nekik digitális felszerelésekre, és ebből az összegből a tanodák több mint 2500 tabletet, 436 laptopot és 1200 internet-előfizetést finanszírozhatnak. A kétmilliárd 507 millió forintos keretre szeptember 14-ig lehet pályázni – mondta Sztojka Attila, a BM társadalmi esélyteremtési főigazgatóságának vezetője.

Egyrészt működési támogatásra, legfeljebb 9 millió forintra, másrészt feladatok finanszírozására, amely egy-egy pályázat esetében elérheti a 13 millió forintot. A tanodáknak egyéni fejlesztési tervet kell készíteniük – tette hozzá. Sztojka Attila azt is közölte, hogy a tanodarendszer 1500 embernek ad munkát. Az etesi tanodába 31 általános és középiskolás diák jár.

Az ország tanodái több mint ötezer hátrányos helyzetű tanulóval foglalkoznak, iskolán kívüli foglalkozásokkal segítik a nehéz szociális körülmények között élő diákokat. Csoportos és egyéni felzárkóztató programokat is szerveznek. Az oktatási feladatok mellett a tanodák segítenek a szakmaválasztásban és a közösségépítésben. A programban általános és középiskolás tanulók vesznek részt.

MTI


Hasonló cikkek