Meghökkentő bútorok: különleges, szokatlan formák egyedi kombinációi

Ahogyan az öltözködés terén, úgy a lakberendezés és a bútorok trendjében is sokan keressük, várjuk az igazán egyedi, szokatlan, olykor pedig akár egészen meghökkentő design-darabokat. Körbenéztünk most a gyártók és a tervezők piacán: vajon milyen egyedi kreációkkal rukkoltak elő?

Az ámulatba ejtő, egyedi formák valójában nagyon is megszokottak: csak éppen nem funkciójuk szerint megszokott környezetükben látjuk és értelmezzük őket, hanem egy másik közegben, másik tevékenység részeként vannak jelen a tudatunkban.

A csésze formájú mosdókagyló, a lépcsőt formáló könyvespolc, vagy a spirált és csomót megformázó étkezőasztal láttán azért marad tátva a szánk, mert egész egyszerűen csak nem oda társítjuk az adott formát. Formák és alakzatok új terekbe és tárgyakba helyezése, vagy bizonyos tárgyak új jelentésbe való átköltöztetése azonban egyre nagyobb divat manapság a lakberendezésben.

A tervezők pedig szeretik meghökkenteni az embereket, a nagyközönséget. És mivel olyan sok új formát már ők sem tudnak kitalálni, ezért aztán visszanyúlnak a régi, klasszikus formákhoz, újraértelmezve, és a megszokott környezetükből átemelve azokat valami másba – és így jön létre a meghökkentés, az ámulatba ejtés – ami ez esetben a cél.

 

Szaniterformák – ezúttal másként!

 

Az Artceram elegáns, stílusos, és extrém szanitereinek formatervezést a kiváló tervezőpáros, Meneghello & Paolelli alkotta meg. Mosdók terén igazán hatalmas formaválasztékot kínálnak, és jellegzetesek a fekete-fehér színkombinációk, a sok különleges szép egyedi mintás mellett. Mivel a térben álló mosdók nagy trendnek számítanak manapság, ezért ezekből már számos különböző formát láthatunk a legtöbb gyártónál, ha végiglapozzuk a katalógusokat. Egy szép és különleges formájú álló mosdó könnyen a fürdőszobánk ékességévé tud válni, ha a körülötte lévő berendezés is kellőképpen minimál, és helyet, azaz megfelelő teret adunk az álló mosdónak, hogy nyugodtan érvényesülhessen és tündökölhessen.

Egyedi álló mosdó formákból pedig nincs hiány, a nagyobb olasz, spanyol, vagy az elmúlt években egyre inkább felkapott és ismertté vált lengyel gyárak sorra hozzák ki a különlegesebbnél különlegesebb design-darabokat, és a komplett fürdőszoba kollekciókat. Az olasz gyártó, az Artceram választékában is több olyan komplett kollekciót találunk, mely igazán egyedi, sőt esetekben formabontó vagy akár extrém, mint a mintás Jazz vagy a Blend szériák egyes elemei, de itt van ez a különös, a hosszú teáscsészét formázó Cup kollekció különleges darabjai is.

A fürdő után pedig térjünk be a hálószobába! Mik itt az új trendek vajon?

 

Kör forma, mely a tejességet szimbolizálja

 

A kör alakú szobák, kör alakú ablakok után itt vannak a kerek formák kedvelőinek a kerek ágyak és kanapék! Ha elég nagy, akkor igazán kényelmesen elférhetünk rajta, hátránya azonban az, hogy lakótérben való elhelyezése kétségkívül nagy teret, méretes helyet kíván.

Aki azonban szereti a nagy tereket, az igazán extra és kényelmes hálószobát, akkor az ő számukra álom lehet egy ilyen díványmegoldás. Egy ilyen bútordarab azonban komoly munkát igényel mind a tervezők mind pedig a gyártók részéről: művészi és technikai ismeretekben egyaránt bővelkedniük kell, hogy egy ilyen tárgy funkciója szerint is a lehető legjobban betölthesse a szerepét, miközben a szobát is vonzóbbá varázsolja.

A modern ágyat általában kiváló minőségű anyagokból készítik, így hosszú évekig élvezheti, aki majd megvásárolja. A jó tervezés után a megépítése már nagyon egyszerű: a magas minőségű fa keret, lekerekített matrac nagy sűrűségű rugalmas hab, melyet egy külső bevonattal tesznek kényelmessé – ez általában valamilyen bőr vagy valamilyen szövet.

 

Mókás kanapé, állatformájú szekrény, avagy gőzmozdony a gyerekszobában?

 

A különös is szokatlan bútorok pedig olykor egészen mókásak, viccesek is lehetnek! Ez a zöld kanapé bennünket valamiért az egyik ismert, vicces rajzfilmfigurára emlékeztet, és karfáiból mintha két orrnyúlvány bukkanna elő. Ha pedig jobban megnézzük, a két különös orr egy-egy jobb – és baloldali, igen praktikus kis olvasólámpát rejt magában! Hát nem eszményi kombináció?

A fürdőszoba és a lakószobák után a konyha is tartogat újszerű meglepetéseket. Mit szólna például egy ilyen érdekes, tehenet formázó konyhai kredenchez vagy tálaló szekrényhez, mely – mint a nagyi tálalója anno – minden terítéshez szükséges konyhai eszközt is kiegészítőt ügyesen elrejt.

 

Michael BETIZ formabontó, művészi asztalai

 

Egy ennyire egyszerű és hétköznapi tárgy, bútordarab – mint amilyen az asztal – is lehet művészeti alkotás – gondolta Michael Betiz, és e következtetést tettel is követte, mikor megalkotta a csomózott, 5,5 méter hosszú design asztalát, melyet ugyan eredeti céljára aligha lehet használni – mint a fentebb bemutatott különleges bútorokat – ez inkább egy izgalmas, modern műalkotás lett így. Filozófiai értelmezés is megbújik e különös design mögött: a művész, saját elmondása szerint a „most nem” érzését jeleníti meg, vagyis amikor két egymással szemben ülő ember bezárkózik a saját világába, mert éppen „most nem” óhajtanak beszélgetésbe elegyedni egymással.

A sort persze még bőven folytathatnánk, ám egyelőre ennyi is elegendő, hogy ízelítőt kapjunk az egyedi, meghökkentő és különleges design bútorok világából.

Nyitókép: Illusztráció


Hasonló cikkek