Megint nyár, és megint a rózsák

Tearózsa, kis narancsszínű fejecskéivel. Egy már majd’ elfeledett fajta, apró csokrocskákban nyíló, hamar pergő szirmú, babarózsaszín virágokkal. A szerelmes vörös, az elegáns bordó, a szélben hajlongó, áttetsző ruhájú, majdnem hófehér. A ragyogó sárga, messziről illatozó. A lugas leomló ágai, puha sziromszőnyeg. Az örök virág kosárba szedve, a konyhaasztalon,  várva, hogy valami igazán különleges finomságban teljesedjék ki színe, illata, zamata. A rózsával sosem lehet betelni! Bársonyosan finom, lágy íze Kleopátrát, az ókori uralkodónőt sem hagyta hidegen: ő a rózsa csáberejét tartotta a legtöbbre. A monda szerint mértéktelenül használta a rózsaolajt és a rózsaesszenciát teste illatosítására. Fürdővizében mindig ott volt a rózsaszirom, asztalán rendszeresen a rózsás desszert-költemények.

Róma lakomáin a rózsa az örömöt és a boldogságot szimbolizálta. Néró császár egy téli lakomára Egyiptomból hozatott rózsákat: nem csak enni, de szerette vendégeit rózsaszirom-esővel köszönteni.

A virágok virága, a rózsa étkeinkbe komponálva megszépíti a lelket, gyönyörűséget ad a szemnek, és egy csodálatos íz-élménnyel gazdagít. Ha van kiskertünkben rózsa, készítsünk a nekünk kedveseknek rózsás süteményt, rózsaszirmokkal finomított lekvárt, vagy hagyjuk, hogy a rózsa és a chili, vagy a rózsa és a bors kettőse vezessen ínyenc élvezetekre! Engedjük, hogy a rózsa zamata magával ragadjon, ringassuk magunkat a virágos élvezetekben: szebb és kerekebb lesz tőle a világ

Ételkészítéshez kizárólag olyan virágokat használhatunk fel, amelyeket e célra termesztettek! Dísznövényként termesztett vagy árult, illetve bizonytalan eredetű virágot étkezési célra felhasználni, saját érdekünkben, nem szabad!

Rózsaparfé

Rózsaparfé

Hozzávalók: 2 tojás, 2 tojássárgája, 1 evőkanál rizsliszt vagy búzakeményítő, 2 dl rózsaszörp, 5 dl tejszín

A tojásokat, a tojássárgákat és a rizslisztet (vagy búzakeményítőt) a rózsaszörppel elkeverjük és gőz felett habos krémmé verjük. A tálat a gőzről levéve hideg vízbe állítjuk és habverő géppel kihűlésig keverjük. A habbá vert tejszínt beleforgatjuk. Vízzel kiöblített formába töltjük, lefedjük és legalább 8 órára a fagyasztóba tesszük. Friss vagy kandírozott rózsaszirmokkal díszítve kínáljuk.

Rózsazselé rózsaborssal

Rózsasziromzselé rózsaborssal

Egy pajkos csemege: a rózsabors pikánssá teszi a rózsa izgalmas ízét. Próbáljuk ki érett, aromás sajtok mellé, vagy sült almához, diós süteményekhez. Pazar ízekben lesz részünk!

Hozzávalók: 50 dkg rózsaszirom, befőzőcukor, 2 citrom leve, 1 evőkanál rózsabors

A rózsaszirmokat leöblítjük, kiválogatunk belőle egy kisebb maréknyit az apróbb szirmokból és félretesszük. Egy liter vizet felforralunk, beletesszük a szirmokat, a citromlevet, és húsz-huszonöt percig forraljuk, majd lefedve hagyjuk egy éjszakán át. Másnap leszűrjük, a szirmokat kinyomkodjuk. Az így kapott rózsakivonatot megmérjük, hozzáadunk megfelelő mennyiségű befőzőcukrot, a félretett szirmokat és a rózsaborsot, majd a cukor tasakján található utasítás szerint járunk el. Azon forrón kisebb üvegekbe töltjük és lezárjuk. Ha van kéznél rózsalikőrünk, egy-egy evőkanálnyit öntsünk minden üvegbe! 

 

 


Hasonló cikkek