Mégis kikerült Rimaszombat főterére a másfél éve elutasított kiállítás

Múlthét szombat óta látható Rimaszombat főterén a Post Bellum polgári társulás két vándorkiállítása: A 20. század történetei és a 30 év szabadság. Ez azért is nagy jelentőségű esemény, mert az előbbi tárlat korábbi verzióját másfél éve Jozef Šimko polgármester nem engedte közterületre a városban.

A jelenleg a Kotleba-féle A Mi Szlovákiánk Néppárt listáján 10. helyen álló polgármester 2018 júniusában egyebek mellett olyan indokokkal utasította el a második világháborús vallomásokat tartalmazó köztéri kiállítást, hogy a felállított panelek túl nagyok, így esetleg a város testesebb polgárai nem férnének el a téren, aztán kétségbe vonta a Post Bellum finanszírozását, amellyel kapcsolatban Soros Györgyöt emlegette.

Akkor a városi képviselő-testület sem hagyta jóvá, hogy a Fő téren vagy a Daxner téren legyen a kiállítás, amelyet végül a megyei fenntartású Gömör-kishonti Múzeum fogadott be.

Másfél évvel később azonban mégis sikerült elérni, hogy a megújult vándorkiállítás a város főterén kapjon helyet. A Post Bellum A 20. század történetei című tárlatában ezúttal a kommunista rezsim túlélőinek vallomásait dolgozta fel, a 30 év szabadság című kiállítás pedig a bársonyos forradalom eseményeinek állít emléket a résztvevők megszólaltatásával.

A Sobotnik.sk beszámolója szerint a januári testületi ülésen, amelyen a kiállításról döntöttek, a polgármester azt mondta, ha az áll a plakátokon, hogy Csehszlovákiát az amerikai hadsereg és nem a Vörös Hadsereg szabadította fel, akkor Rimaszombatban ez a kiállítás nem lesz, mert ez hazugság. Šimko a kiállítás időpontjával kapcsolatban megjegyezte: „A március már nem felel meg, mert a választások előtt akarnak felhajtást csinálni.”

A kiállítás február 29-éig látható.

Forrás: bumm.sk


Milány Kincső

Kommunikáció és médiatudomány. Ezt tanultam ebben érzem otthon magam. Na és persze a hírszerkesztés, online újságírás a PannonHírnök Külhon rovatában és a V4 Panorámánál.

Hasonló cikkek