Megkezdődött a Kurultáj, a rokontudatú népek közös ünnepe

Európa legnagyobb lovas hagyományőrző rendezvényét az idén augusztus 12. és 14. között, péntektől vasárnapig szervezi meg Bugacon a Magyar-Turán Alapítvány. Az ünnepségsorozat csütörtökön a Parlamentben vette kezdetét.

A Kurultaj szó  törzsi gyűlést jelent. Ez a szó a törzsi szövetségekben élő sztyeppei lovasnomád kultúrák szinte mindegyikében megtalálható vagy megtalálható volt.  Ma a Kurultáj Magyar Törzsi Gyűlés a magyarság és egyben egész Európa legnagyobb hagyományőrző rendezvénye. Több mint száz, Kárpát-medencei magyar hagyományőrző és civil szervezet részvételével valósul meg.

Fontos diplomáciai esemény az ázsiai kapcsolatok vonatkozásában

A Kurultáj Magyarország egyik legjelentősebb kultúrdiplomáciai eseménye, amelyen idén részt vesz Kirgizisztán kulturális minisztere, a török miniszterelnöki hivatal vezetője és számos más rangos ázsiai állami tisztségviselő is.

A Parlamentben kezdõdött meg a Kurultáj
A rokontudatú népek háromnapos közös ünnepe, a Kurultáj megnyitójának egyik résztvevője fényképet készít egy okostelefonnal az Országházban 2016. augusztus 11-én. MTI Fotó: Kovács Attila

Bíró András Zsolt, a Kurultáj főszervezője, a Magyar-Turán Alapítvány kuratóriumi elnöke a parlamenti megnyitón kiemelte, hogy a Kurultáj egyik legfontosabb célja a határon átnyúló kapcsolatok ápolása, a tudományosság alapján felidézve a történelmet.

Lezsák Sándor, az Országgyűlés alelnöke, a rendezvény fővédnöke a Parlamentben a rokonságtudatról és a hagyományok felkutatásának fontosságáról beszélt. Lezsák Sándor korábban elismerően nyilatkozott a Magyar-Turán Alapítvány szervezőmunkájáról, mely kapcsolatrendszert és bizalmi tőkét teremt a keleti rokonnépek és Magyarország között.

A mítosz is a valóság része, a mítoszra is lehet önértékelést, önbecsülést és egészséges nemzettudatot alapozni” – jelentette ki.

kurultaj 2010

Rendívül színes program várja a látogatókat

A tizenkét országból 27 hun és türk tudatú nemzet képviselőit vendégül látó Kurultáj programjai között többek között lovasnomád játék, kézműves vásár, íjász-, párbaj- és szablyavívóverseny, valamint számos hagyományőrző bemutató is szerepel.

A legnagyobb látványosságnak a seregszemle ígérkezik, amelyen mintegy 300 lovas vesz részt korhű felszereléssel és fegyverekkel.

seregszemle kurultáj

Az idei Kurultájon több mint 50 zenei program, köztük a Szibéria hangjai című koncertsorozat, a Vazul vére című rockopera, valamint táncház is várja a látogatókat.

Egyedülálló szabadtéri kiállítás is nyílik Bugacon

A  miskolci Hermann Ottó Múzeum, a kecskeméti Katona József Múzeum és a budapesti Magyar Természettudományi Múzeum együttműködésével létrejött tárlaton a Kárpát-medence legrangosabb honfoglalás kori temetőinek leleteiből látható válogatás. Az időszaki különleges régészeti-antropológiai kiállításon  honfoglalás kori – művészi kivitelű – fegyverrekonstrukciókat is bemutatnak.

Török Tibor, a Szegedi Tudományegyetem genetikai tanszékének docense korábban arról adott tájékoztatást, hogy a karosi régészeti leletek genetikai vizsgálata alapján kijelenthető: a közösség vélhető eredete Krisztus előtt kétezer évre nyúlik vissza Ázsiába, a vezéri sírba eltemetett férfi anyai ágon egyértelműen a Kaukázus vidékéről származik.

kurultaj140808_02

A bugaci Kurultáj helyszínéül szolgáló mintegy 40 hektáros területen több mint száz jurtából álló nomád tábor várja a látogatókat.

Minden program ingyenes, kizárólag a parkolásért és a kempinghasználatért kell fizetni.

 

Képi és szöveges források: kurultaj.hu, MTI

 

 


Hasonló cikkek