Megkezdődött a miskolci operafesztivál

Immár 18. alkalommal szólaltak meg Bartók Kékszakállújának híres fanfárjai jelezvén, hogy kezdetét veszi a Bartók Plusz Operafesztivál, amely június 8. és 17. között várja a közönséget.

Felvonulás: óriásbábok és katonazenészek

Pénteken este a szokásos utcai felvonulás, nyitókoncert, a Nyári Színházban pedig Bartók Béla három színpadi darabja (A fából faragott királyfi, A csodálatos mandarin, A kékszakállú herceg vára) indította útjára az idei operaünnepet, ezúttal Michal Znaniecki rendezésében, Cser Ádám vezényletével.

Kezdődik!

Szombat este Raymond J. Lustig és Matthew Doherty Semmelweis című operájának ősbemutatóját tartották a Nagyszínházban, ezzel állítva emléket az “anyák megmentőjének”, Semmelweis Ignác orvosnak, aki 200 évvel ezelőtt született. Az előadást Boros Martin rendezte, főbb szerepekben Szabó P. Szilvesztert és Frankó Tündét láthatták a nézők.

Lajkó Félix és Sidoo Attila a pénteki koncerten

Vasárnap Bartók-napot tartottak a színházban filmvetítéssel, kiállítással egybekötve, akkor újra műsorra tűzték a 3 Bartók című produkciót is. A magyar mester remekműve ihlette Gastón Solnicki Kékszakállú című filmjét, amelynek magyarországi ősbemutatójára került sor a fesztivál folyamán, továbbá Kékszakállú 100 címmel képzőművészeti tárlat is nyílt a Miskolci Nemzeti Színházban az opera bemutatójának centenáriuma alkalmából.

A fesztivált nyitó koncert: (b-j) Sylwia Olszynska, Yanis Benabdallah

Már most számos kísérőrendezvényre került sor: a Szent István téren felállított színpadon koncertet adott többek közt Lajkó Félix, Miklósa Erika, Szarka Tamás (Ghymes) és zenekara, a Náray Erika Quintet, a Hot Jazz Band és a Kozma Orsi Quartet.

A színház épülete előtt minden este utcatánccal várták az előadások közönségét a Miskolci Balett táncosai. Térzenét tartott a Theater Brass, a Perecesi Bányász Fúvószenekar és Weszely Ernő harmonikaművész.

Startra készen

Hétfőn este szokatlan produkcióra kerül sor a Nagyszínházban. Szörényi Levente-Bródy János: István, a király című rockoperájának „csokornyakkendős”, koncertváltozatát hallgathatja meg a közönség. István szerepét Feke Pál, Koppányt Vadkerti Imre énekli.

(Fotó: Vona Ildikó/ PTV)

 


Vona Ildikó

Híradások, beszámolók művészeti, színházi, zenei eseményekről, valamint interjúk készítése ismert művészekkel.

Hasonló cikkek