Megkezdődött a Páneurópai Piknik Sopronban

Elkezdődtek Sopronban a Páneurópai Piknik 30. évfordulójával kapcsolatos megemlékezések. Egészen pontosan 19-én, tehát hétfőn lesz 30 éve, hogy az osztrák határnál szögesdrótbontó pikniket tartottak, és amikor ideiglenesen kinyitották a Magyarországot Ausztriától elválasztó kaput, több száz kelet-német állampolgár átjutott a határon.

Később derült ki, hogy ez lett a kelet-európai rendszerváltás és a német újraegyesítés egyik fontos mérföldköve. A hétfői ünnepségen Orbán Viktor és Angela Merkel is ott lesz – közölte az M1 Híradója.

Különféle relikviák, illetve Lobenwein Tamás 30 évvel ezelőtti fotói emlékeztetnek a Sopronpusztánál történt, 30 évvel ezelőtti eseményekre.

1989. augusztus 19-én a Fertő-tó szomszédságában, a Páneurópai Pikniken több mint 600 kelet-német lépett át a határon és jutott a szabad nyugatra magyar segítséggel. Sopronban egész hétvégén emlékeznek a három évtizeddel ezelőtt történtekre.

A Páneurópai Piknik akkori résztvevője, Magas László arról beszélt, hogy 1989 a csodák éve volt, az áttörés pillanatát pedig nem lehet elfelejteni.

Nagy László is a piknik szervezői közé tartozott. Azt mondta, akkor még nem tudták, hogy ez mekkora jelentőségű esemény. Azt hitte, börtönbe kerül a tettéért, ehelyett lovagkeresztet kapott.

Frank Spengler, a Konrad Adenauer Alapítvány magyarországi képviselet vezetője arról beszélt, a németek sosem fogják elfelejteni Magyarország szerepét és ezt a szellemiséget kötelességük továbbadni. Úgy fogalmazott, „a történelmi eseményeket meg kell ismertetni a fiatalabb generációkkal, hogy megértsék, a szabadság nem mindig magától értetődő.”

A német kancellár szombaton videóüzenetben köszöntötte a magyarokat a Páneurópai Piknik 30. évfordulója alkalmából. A felvételt a német kormányszóvivő tette közzé Twitter-oldalán. Angela Merkel azt mondta, hogy mindig hálásak lesznek Magyarországnak a német egységhez való hozzájárulásért.

Az évforduló alkalmából a német kancellár hétfőn Sopronba látogat, ahol Orbán Viktor miniszterelnökkel ökumenikus istentiszteleten vesznek részt és beszédet mondanak a soproni evangélikus templomban.

Forrás: M1


Hasonló cikkek