Megkezdték több polgárháborús áldozat exhumálásának előkészítését a Madrid melletti Elesettek Völgyében

Megkezdődött hétfőn az a szakértői munka, amely előkészíti négy polgárháborús áldozat földi maradványainak exhumálását a Madrid melletti Elesettek Völgyének (Valle de los Caidos) nevezett gigantikus mauzóleumból, ahol több tízezer embert temettek el.

Eduardo Ranz, hozzátartozókat képviselő ügyvéd újságírónak nyilatkozva a helyszínen elmondta: a szakértők először felmérik a kripták állapotát, majd megtervezik az exhumálás menetét.

Egyelőre nem tudni, hogy a földi maradványok kiemelése mikor történhet meg – tette hozzá, de az ügyvéd reméli, hogy a leszármazottak minél előbb méltó módon eltemethetik szeretteiket.

Ebben bízik Purificación Lapena Garrido is, aki az 1936-ben agyonlőtt Manuel Lapena unokája. Az idős asszony történelminek nevezte ezt a napot, és véleménye szerint példájukat mások is követhetik majd.
A Lapena család javára több évig tartó pereskedés után döntött a bíróság, amely 2016 májusában elrendelte a köztársaságiak oldalán harcoló, kivégeztetett testvérpár, Manuel és Antonio Ramiro Lapena Altabás exhumálását. Ez volt az első eset, hogy a bíróság ilyen döntést hozott Spanyolországban.

Tavaly pedig a spanyol nemzeti örökségvédelmi hatóság – amely az Elesettek Völgye felett rendelkezik – a családok kérésére engedélyezte, hogy exhumálják a spanyol polgárháborúban Franco tábornok hadseregében harcoló Pedro Gil Calonge és Juan González Moreno maradványait.

Az Elesettek Völgye a diktátor polgárháborús győzelmének jelképeként épült több ezer fogoly rabszolgamunkájával.

Mivel a bazilika hatalmas kriptája túl nagynak bizonyult, Franco oda hozatta a köztársaságiak oldalán elesettek tetemeit is, a hozzátartozók beleegyezése vagy tudomása nélkül. A spanyol fővárostól 50 kilométerre északnyugatra fekvő mauzóleum területén hivatalos becslések szerint 30 ezer holttestet temettek el , egyes történészek azonban ezt a számot 60 ezerre teszik.

Az 1936 és 1939 közötti spanyol polgárháborúban több mint félmillió ember halt meg, több tízezren jelöletlen sírokban nyugszanak az ország különböző pontjain.

Fotó: www.elplural.com


Hasonló cikkek