Meglepően sokat érő tanácsok, ha gipszkartonnal dolgozunk

Ennek a bejegyzésnek a nem titkolt szándéka hathatós segítséget nyújtani a gipszkartonnal végzendő munkálatok kifogástalan minőségben történő ellátásához. Úgyhogy ennek jegyében szedtük össze azokat a praktikus tippeket, amelyekkel hathatósabb lehet a munkavégzés.

Nézzük meg tehát egyenként, hogy mi mindenre javasolt figyelmet fordítani akkor, amikor a gipszkarton segítségével és alkalmazásával végzendő munkáknál minőségi eredményt várunk el.

Amire mindenképp javasolt odafigyelni, ha gipszkartonnal történik a munkavégzés

Nem lehet eléggé hangsúlyozni, hogy a fürdőszoba, zuhany, konyhák területén, ahol rendre magasabb a páratartalom, ott a gipszkarton szerkezetek építését impregnált lapokból javasolt megoldani. Ezzel ki tudjuk iktatni a pára okozta kellemetlenségeket.

Amikor csempézésre kerülő gipszkartonfelület hézagolása van soron, akkor a gipszkartonok között lévő hézagok feltöltését oldjuk meg flexibilis csemperagasztóval. Ha kész vagyunk, akkor jöhet a csempék felragasztása.

Nem mindegy továbbá az sem, mikor oldjuk meg a gipszkartonszerkezetek építését. Ezzel kapcsolatosan erősen javasolt csak a nyílászárók behelyezését követően foglalkozni. Figyeljünk továbbá arra is, hogy falak és födémek állandósult nedvességtartalommal bírjanak. Tehát a felületük legyen száraz, az aljzat pedig érett.

További sok ezer forintos tanácsok, ha gipszkartonnal dolgozunk

Beszéljünk egy kicsit a tárolás kérdéséről. Kiemelten fontos a gipszkartonlapokat a szerelésüket megelőzően legalább 2 napon át ugyanabban a térben tárolni, ahová majd beszereljük őket. Így tudjuk azt elősegíteni, hogy a nedvességtartalmuk kölcsönösen ki tudjon egyenlítődni. Szintén a tárolással kapcsolatos tipp, hogy a gipszkartonlapokat fektetve tároljuk, és függőlegesen mozgassuk.

 

Szintén lényeges kérdés, hogy milyen eszközökkel dolgozunk. Ha a precizitás és a pontosság számunkra sem elhanyagolható tényező, akkor a kézi róka vagy gipszkartonfűrész mindenképp legyen kéznél. A mérésekhez is használjunk praktikus és felhasználóbarát eszközöket.

Egyéb olyan tényezők, amelyekre erősen javasolt figyelni gipszkartonnal dolgozva

Hogyha a rögzítést fa vázszerkezetre oldjuk meg, akkor a csavarok hatoljanak a fába minimum a lap vastagságával egyenlő mélységben. Létezik egyébként minimális csavarozási mélység is, egész pontosan 20 mm.

Más a helyzet akkor, amikor a rögzítést fém vázszerkezetre dolgozzuk rá. Ilyenkor a csavarok minimum 10 mm mélyre hatoljanak a fémben. Arra is érdemes odafigyelni minden esetben, hogy a csavarfejet a lap felszínének síkja alá kell süllyesszük be.

Hogy miért? Mert ezzel a későbbi glettelési munkálatokat tudjuk könnyebbé tenni a magunk számára. Hogyha hézagolunk, akkor figyeljünk rá, hogy ezt a munkálatot csakis +5˚C feletti hőmérséklet mellett javasolt elvégezni.

 

ÜzletPannon Hírnök

Kövessen minket: Facebook


Hasonló cikkek