Megmenekülhetnek a német dízelautók

Egyelőre nincs megállapodás, de a tárgyalások jó úton haladnak. Talán mégsem tiltják ki a német nagyvárosokból a dízelautókat – írja a Reuters.

A megállapodás végső részleteit hétfőn rögzíthetik azt követően, hogy a német Nagykoalíció (CDU/CSU és SPD) pártjai találkoztak és megvitatták a tisztázandó kérdéseket. Az idő nagyon sürget, Angela Merkel német kancellár ugyanis szeptember végét szabta határidőnek a helyzet rendezésére és leszögezte, mindenképpen el kell kerülni a dízelautók nagyvárosokból történő kitiltását.

A feladat nem volt egyszerű, az autógyártók nyilván saját érdekeiket védték, ráadásul a német kormány képviselői is eltérő állásponton voltak azzal kapcsolatban, hogy hogyan lehetne megoldani a kialakult helyzetet. Svenja Schulze német szövetségi környezetvédelmi miniszter az érintett dízelautók költséges átalakítása mellett kardoskodott, míg Andreas Scheuer közlekedési miniszter inkább azt ösztönözte, hogy a tulajdonosok új járműre cseréljék be dízelautóikat.

Ezek az álláspontbeli különbségek viszont látványosan közeledtek egymáshoz, erről beszélt legalábbis Florian Pronold környezetvédelmi miniszterhelyettes a pénteki tanácskozást követően.

Könnyen lehet egyébként, hogy végül egy hibrid megoldás születik majd, az autógyártók ugyanis felajánlották, hogy az Euro5-ös dízelmotorral szerelt járművek tulajdonosainak olyan vouchert adnak, amelyek felhasználásával elvégezhető a szükséges műszaki átalakítás, a részecskeszűrő rendszerek utólagos beépítése. Míg az Euro4-es és annál régebbi motorral szerelt autók tulajdonosait jelentős kedvezményekkel ösztönöznék öreg járműveik lecserélésében.

Forrás: portfolio.hu


Hasonló cikkek