Megmenthetőek az ablakok?

Frisch Andrea

Jönnek a hidegek – az ablakok felújítását néhány napos munkával te magad is kivitelezheted, amelynek eredményeként nem csak a magas gázszámlákat tudod redukálni, de a méregdrága új ablakok megvásárlását is néhány évvel kitolhatod. Hogyan újítsd fel fillérekből korszerűtlen, régi ablakaidat?

Hogy tudd, milyen vastagságú szigetelőanyagra van szükséged, először is ki kell mérned a légrés nagyságát. Erre a legcélszerűbb sima gyurmát használnod – az ablakszárnyara ragasztva becsukod az ablakot, majd újra kinyitva a gyurma formája megmutatja a rés nagyságát.

Ezt követően a szigetelőanyagnak kell kialakítani a helyét – a legoptimálisabb, maróval kis hornyot készíteni, amelybe majd a szigetelőanyagot illesztve elérheted, hogy az ablak ne engedje télen kiszökni a hőt.

A kimart rés kitisztítását követően beilleszted a méretre szabott szigetelő anyagot – egy ceruza végével vagy egy vastagabb vonalzóval könnyedén bepasszírozhatod -, és kész is van.

Praktikus és gyors munka – ablakonként a feladat nagyjából fél órát vesz igénybe.

Hogyan érdemes festeni?

A régi festékanyagot a lehető legprecízebben el kell távolítani. Ez egy-két helyen pikk-pakk kivitelezhető, azonban sokszor a festék igen makacs módon ragaszkodik a felülethez. A durva próbálkozásokat azonban kerülni kell, egyrészt mert az ablaküveget könnyű megkarcolni, másrészt saját magunkat is megvághatjuk.

Bevált technika a festék enyhe felmelegítése hőpisztollyal – hő hatására a festék ugyanis fellazul és könnyedén eltávolíthatóvá válik. A maradékot sajnos le kell csiszolni.

Festés előtt mindenképpen ajánlott azokat a részeket maszkolni, ahova nem szeretnéd, hogy festék kerüljön. A festék eltávolítása korántsem egyszerű feladat – végső esetben az ablaküvegről nitrohigítóval feloldható az anyag.

Alapozást követően, miután finoman ismételten átcsiszoltad a felületet, jöhet a tényleges színre festés, amit akár kétszer-háromszor is meg kell ismételni.

A kettő eredménye: egy esztétikus, jól záródó ablak, amely nem csak az optimális hőmérsékletet tartja meg, de a kinti zajok átszűrődését is csökkenti.


Hasonló cikkek