Megnyerte az ellene indított pert a Led Zeppelin

Vona Ildikó

Végleg befejeződött az a plágiumper, amit a Spirit basszusgitárosa indított, mert lopással vádolta a Led Zeppelin tagjait.

Nagy érdeklődés kísérte az éveken át húzódó, több fordulós plágiumpert, mely végül 2020. október 5-én azzal zárult, hogy az Egyesült Államok Legfelsőbb Bírósága elutasította az ügy újratárgyalását, s egyben megerősítette a Los Angeles-i fellebbviteli bíróság 2020. márciusában hozott ítéletét: a Stairway to Heaven nem a Spirit nevű rockegyüttes 1968-as Taurus című dalának másolása, a két dallam között nincs alapvető egyezés.

A két riff szóbeszéd tárgyát képezi amióta a The Independent nevű napilap 1997-ben egyik cikkében megjegyezte: a Stairway to Heaven nyitóütemei hasonlítanak a Spirit zenekar dalának részletére, amelyet Randy California, a csapat frontembere komponált. A Led Zeppelin azonban saját számuk szerzőiként hivatalosan Jimmy Page gitárost és Robert Plant énekest tüntette fel. A jogi vita California halála után kezdődött, amikor 2014-ben hagyatékának kezelője, Mark Andes basszusgitáros szerzői jogi pert indított a Led Zeppelin ellen, és megvádolta a Page-Plant szerzőpárost, hogy slágerük bevezető riffjét a Spirit: Taurus című számából másolták.

Sok esetben beperelték már szerzők a Led Zeppelint hasonló okból kifolyólag, de általában a zenekar és a reklamáló komponisták peren kívül meg tudtak egyezni. A mostani bírósági per azonban rendkívül hosszúra nyúlt; a helyzetet bonyolította, hogy a szerzői jogi törvény 1978-ban változott (a két vitatott dal pedig korábban keletkezett), illetve a fő kérdés az volt: szerzői jogi törvény vonatkozhat-e akkordmenetekre és rövid zenei motívumokra is?

Idén márciusban a Los Angeles-i fellebbviteli bíróság felmentette a plágium vádja alól a Led Zeppelin dalszerzőit, az Egyesült Államok Legfelsőbb Bírósága pedig október 5-én ezt megerősítette. Az indoklás szerint 1978 előtt a dalokat csak abban a vázlatos formában védte a szerzői jog, ahogyan azokat kottavázlatként – sokszor csak a fő dallamot és az akkordokat jelölve – benyújtották a Copyright Office, azaz a Szerzői Jogi Hivatalnak.

Hosszas pereskedés után a bíróság végérvényesen kimondta: a két dallam között nincs alapvető egyezés. A jogi vita lezárult, így a Led Zeppelinnek semmilyen kötelezettsége sincs a néhai Randy California, valamint a Spirit együttes felé.

A Led Zeppelin többszörös Grammy-díjas, 1968 és 1980 között létező rockzenekar, mely világszerte mintegy 200 millió albumot adott el. Kemény, gitárvezérelt hangzású dalaik meghatározó hatással voltak a hard rock és heavy metal stílus kialakulására. Zenéjüket a virtuozitás, a precizitás, a játékosság, az improvizatív készség, valamint a súlyos riffek és lágy dallamok keveréke jellemzi. A Led Zeppelin tagjai – Jimmy Page gitáros, Robert Plant énekes, John Paul Jones basszusgitáros és John Bonham dobos – valamennyien magas szakmai tudással rendelkező, tehetséges és karakteres zenészek.

A plágiumperben vitatott Stairway to Heaven megaslágerük 1971-ben született, és itt lehet meghallgatni (ajánlom mindenki figyelmébe 6.30-tól kezdődően Jimmy Page szólóját a kétnyakú gitáron):

Ha megcsodáltuk az egyik kérdéses dalt, akkor rátérhetünk a másikra.

A Spirit együttes Taurus című szerzeménye egy barokkos hangzású, különleges hangszerelésű, igényesen elkészített zeneszám. Érdemes meghallgatni! Itt:

(Kiemelt kép forrása: MTI/ Reuters)


Hasonló cikkek