Megnyitja kapuit a turisták előtt Szaúd-Arábia

Szaúd-Arábia első alkalommal nyitja meg kapuit a turizmus előtt, hozzáférést engedve az országban található öt UNESCO világörökségi helyszínhez, a Vörös-tenger partjához és az Üres Negyedhez (al-Rub’ al Kháli). A történelmi nyitás a Vízió2030 nevű program egyik mérföldköve, melynek célja a befektetés élénkítése és több millió új munkahely megteremtése.

Szaúd-Arábia most először nyitja meg kapuit külföldi látogatók előtt. Az új vízumrendszerrel kapcsolatos tudnivalókat szeptember 27-én, péntek este a Rijádban található Ad-Diríjja UNESCO világörökségi helyszínen fogják bejelenteni.

A felfedezetlen világörökségi helyszínek iránt érdeklődő látogatók megcsodálhatják a Madáin Száleh, al-Ulát, a nabateus civilizációnak a jordániai Petrától délre található, legnagyobb épségben ránk maradt régészeti helyszínét, Dzsidda történelmi városát a Mekkai Kapuval, Háil térség tízezer éves sziklarajzait és a világ legnagyobb oázisát 2,5 millió datolyapálmával.

Szaúd-Arábia tizenhárom, egymástól eltérő kultúrával rendelkező régióra osztható. Az országban a kortárs művészet is virágzik, és a természeti látványosságok különösen széles arzenáljával is büszkélkedhet, Aszir zöld hegyeitől kezdve, a Vörös-tenger kristálytiszta vizein át egészen Tabuk hófedte téli tájaiig és az Üres Negyed futóhomokjáig.

Cél: a munkahelyteremtés a turizmussal

Szaúd-Arábia megnyílása a turizmus előtt a Vízió2030 megvalósulásának egyik kulcsfontosságú mérföldköve, amely terv célja, hogy a szaúdi gazdaság diverzifikáltabbá váljon, és kevésbé függjön az olajbevételektől.

Szaúd-Arábia számításai szerint a nemzetközi és hazai évenkénti utasforgalom 2030-ra eléri majd a 100 milliót, melynek eredményeként jelentős mértékű külföldi és hazai tőke áramlik befektetésként a helyi gazdaságba, és új munkahelyek milliói keletkeznek.

A turizmus jelenleg a szaúdi GDP 3%-át adja, a tervek szerint az ágazat eredményét 10%-ra kell feltornászni 2030-ra. Infrastruktúrafejlesztésre és az örökségi, kulturális és szórakoztatóipari helyszínek fejlesztésére dollármilliárdokat fordít a szaúdi vezetés.

Forrás: euronews


Hasonló cikkek