Megnyitott a 17. Velencei Építészeti Biennále

A remény és az optimizmus jeleit keressük, és megtaláltuk” – mondta Hashim Sarkis a 17. velencei építészeti biennále kurátora. Az idei év témája a „Hogyan foguk együtt élni”.

A cím még a járványidőszak előtt lett eldöntve, azonban nagyon is passzol ahhoz a törékenységhez amit manapság megélünk. A biennále sajátossága, hogy a projektek nem egy nézőpontból indulnak ki, hanem akár a pszichológia, antropológia és környezettudomány szemszögéből.

Sarkis a biennálét arra használta fel, hogy “egy új társadalmi szerződéssel” kapcsolatos elképzeléseket vizsgáljon, amely lehetővé teszi, hogy az emberek a jövőben együtt éljenek. Célja továbbá a sokszínűség volt, mind etnikailag mind földrajzilag szélesebb palettáról hívott alkotókat. A világjárvány okozta logisztikai nehézségek különösen a Giardini kiállítóhelyszínen mutatkoznak meg, ahol a kanadai, a kínai, az ausztrál, valamint a közös cseh és szlovák pavilonok zárva maradnak.

A legmegosztóbb a Német Pavilon, ahol csak QR kódok vannak az egyébként üres épület falán. Ha a látogatók beolvassák okostelefonjukkal a kódokat, egy 2038-ban elképzelt életről szóló filmsorozathoz jutnak. “Egy gyenge ötlet, amit szerintem a széles körben elterjedt digitális fáradtság és a valóság utáni vágyakozás csak tovább ront” – mondta Tim Abrahams, építészeti író. A legnépszerűbb az USA pavilonja, amely teljesen mellőzi a technológiát és az elméletet, egy egyszerű fából megépített négyemeletes favázas építmény, amelyet a látogatók megmászhatnak.

A Magyar Pavilon a gyakran kihívást jelentő szocialista építészettel foglalkozik, és azt vizsgálja, hogyan lehetne ezt az örökséget újragondolni és új jövőt adni neki. A Kovács Dániel által kurált Othernity – Modern örökségünk újrakondicionálása című projekt, tizenkét ikonikus budapesti modern épületetre adott tizenkét közép- és kelet-európai építésziroda elképzeléseit mutatja be. A Magyar Pavilon projektje azt vizsgálja, hogy az építészet hogyan építhet a múltjára, hogy elősegítse az ellenálló képességet, a fenntarthatóságot és az erős kulturális identitást.

 

 

Képek: Magyar Pavilon projektjének részlete

Kultúra | Pannonhírnök

Kövessen minket: Facebook


Hasonló cikkek