Megnyitotta kapuit a Gombaszögi Nyári Tábor

A fiatalok a magyarság jövőjének zálogai a Felvidéken és az egész Kárpát-medencében – jelentette ki Szilágyi Péter, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős miniszteri biztosa a felvidéki magyar fiatalok legrégebbi hagyományokra visszatekintő nyári rendezvényének, a Gombaszögi Nyári Tábornak a megnyitóján kedden.

A nyári táborok és szabadegyetemek szerte a Kárpát-medencében azért is fontosak, mert lehetőséget biztosítanak arra, hogy “közös ügyeinkről tudjunk beszélni.” A Gombaszögi Nyári Tábor a magyar-magyar és a magyar-szlovák párbeszédre egyaránt lehetőséget biztosít, az állampolgársági törvénytől kezdve, a nyelvtörvényen át a kétnyelvűség ügyéig. “Magyarország kormánya már 2010-ben nyilvánvalóvá tette, hogy nem határokban, hanem nemzetben gondolkozik, s azóta azon cél mentén tevékenykedik, hogy szorosabbra fonja a Kárpát-medencei magyarságot összekötő hálót.” – emelte ki Szilágyi Péter.

Orosz Örs, a Gombaszögi Nyári Tábor főszervezője beszédében visszatekintett a tábor körül az elmúlt egy évben folytatott munkára, és szólt a magyarországi segítséggel megvalósított fejlesztésekről is, illetve köszönetet mondott a társszervezőknek. “Az is célunk, hogy odaállítsuk a fiatalokat a közéleti, konzervatív témák mellé.”

A nyitóünnepséget követően átadták a Folkszöglet új épületét, ahol a gerendák nagy része egy régi, szádalmási faszerkezetű pajtából származik, melyet a tábor szervezői vásároltak meg. Ezt követően szétszedték, majd Gombaszögön újra felépítették azt, így a régi pajta és az új Folkszöglet szerkezete és alapterülete szinte teljes egészében megegyezik.

Tavalyhoz képest a tábor területén belül számos fejlesztés valósult meg. Az előző évben megnyitott Bebek-kempinghez immáron egy kivilágított út vezet. Ezen kívül idén a kemping már épített zuhanyzóval is rendelkezik. Az említett fejlesztésekre azért is volt szükség, mert a nagy érdeklődés miatt az Andrássy-kempingben, a rendezvény közvetlen központjában korlátozott a sátorhelyek száma.

A Csemadok Stage és a Kocsmakert mellett kiépült egy további zenei színpad, a Szifon Terasz, így a fesztivál idén már három nagyobb zenei programhelyszínnel rendelkezik. A Szoba chill alternatív zenei színpad is teljes átépítésen esett át, illetve a tábor melletti réten, a Darázsföld területén a csapatjátékok mellett ez évben már egy airsoft pálya is várja a táborozókat.

Az első este Majka adott koncertet, a tábor többi helyszínén pedig a Csaknekedkislány, a Kaukázus, a Flashjet, az Amadinda és az Abigél zenélt. Szerdán, azaz ma este a Leander Kills és a Follow the Flow, csütörtökön a Road, az Alvin és a Mókusok és az Intim Torna Illegál, pénteken pedig Rúzsa Magdi, a Jóvilágvan, illetve a norvég SKAAR lép majd fel. A tábor szombati napján az István, a király c. rockopera koncert változatát mutatják be, vasárnap pedig záró hangversenyt rendeznek majd a pálos monostor romjai közt.

További információkat a tábor Facebook-oldalán és a www.gombaszog.sk oldalon találnak az érdeklődők.

Forrás: ma7.sk

Fotó: Starovič Tibor


Milány Kincső

Kommunikáció és médiatudomány. Ezt tanultam ebben érzem otthon magam. Na és persze a hírszerkesztés, online újságírás a PannonHírnök Külhon rovatában és a V4 Panorámánál.

Hasonló cikkek