Mégsem csukják le a volt érsekújvári polgármestert

Pischinger Géza, a volt érsekújvári polgármester és Ágh Péter, a városi hivatal egykori elöljárója nem kerül rács mögé.

A Nyitrai Kerületi Bíróság az 5 év letöltendőt mindkét volt tisztviselő esetében 3 év feltételes szabadságvesztésre módosította. Előbbinél 5 év, utóbbinál 3 év próbaidőt határozott meg a bíró.

Az érsekújvári Járási Bíróság tavaly májusban a 2 volt városi tisztviselőt 5 év letöltendő szabadságvesztésre ítélte. Emellett 4 évre eltiltotta őket a közügyek gyakorlásától is. Az ítélet ellen akkor mindketten fellebbeztek.

A nagy összegű végkielégítésekkel kapcsolatos ügyben Pischinger és Ágh ellen hűtlen kezelés különösen súlyos bűncselekménye miatt emeltek vádat. A volt polgármestert ezen kívül hivatali hatáskörrel való visszaéléssel is vádolták. Roman Balco, Pischinger ügyvédje a fellebbviteli bíróság határozatát „rendkívül komplexnek és precíznek” nevezte.

Az ügy a 2014-es önkormányzati választások után robbant ki, amikor Pischinger helyét a jelenlegi polgármester, Otokar Klein vette át a város élén. A leköszönő polgármester a hivatalvezető javaslatára összesen csaknem 190 000 eurót különített el a költségvetésből a távozó alkalmazottak végkielégítésére. A kerületi bíróság döntése értelmében a végkielégítések kifizetésével nem sértettek törvényt, bizonyos költségvetési tételeket viszont törvénytelen módon csoportosították át.

A bíróság ezért úgy döntött, hogy a két volt köztisztviselőnek 100 000 eurós kártérítést kell fizetnie Érsekújvár városának. A maradék 90 000 eurót az önkormányzat polgári eljárás keretében perelheti vissza. Gabriel Závodský, a város megbízottja elmondta: bár a bíróság a vártnál alacsonyabb kártérítést ítélt meg a városnak, elégedettek a döntéssel. A pénz a városkasszába vándorol.

Forrás: tasr, bumm.sk


Milány Kincső

Kommunikáció és médiatudomány. Ezt tanultam ebben érzem otthon magam. Na és persze a hírszerkesztés, online újságírás a PannonHírnök Külhon rovatában és a V4 Panorámánál.

Hasonló cikkek