Megsínylették a vendéglátósok Csongrád-Csanádban

A pandémia kissé átalakította a Csongrád-Csanád megyei munkaerőpiacot, míg a vendéglátósoktól sorra köszöntek el a bezárások ideje alatt, addig a könnyűipar csak úgy szippantaná be őket. Ezt a WHC Csoport területi vezetője mondta.

Bajkán Márk szegedi irodavezető szerint nagy az igény hegesztőkre, gépi forgácsolókra, de targoncásokat, varrónőket és villanyszerelőket is nagy számban keresnek a térségben.

A szegedi iroda vezetője elmondta, hogy leginkább a szolgáltatóipar és az autóipar sínylette meg átmenetileg a pandémiát. Csongrád-Csanád megyében – mint szolgáltatásokra erőteljesen építő térség – jelentős leépítési hullám volt tapasztalható például a vendéglátásban. A feldolgozóipar viszont szinte azonnal lehetőséget nyújtott a leépített munkavállalók számára, hiszen több, például vegyipari cég termékei iránti kereslet éppen a vírushelyzet miatt nőtt meg, amelynek teljesítéséhez jelentős munkaerőigényre volt szükség.

A WHC tapasztalatai alapján 2020 második negyedévében egyébként az egész dél-alföldi régióban nagymértékben emelkedett a munkanélküliek száma, mely 2021 első negyedévében tetőzött: körülbelül az egy évvel korábbi szint duplájára növekedett a munkanélküliek lakosságarányos száma. „A tetőzés után csökkenés indult el, 2021 harmadik negyedévére kezdett normalizálódni a helyzet.

Csongrád-Csanád megyében például az év eleji 4,9%-os munkanélküliség kevesebb, mint a felére, 2,4%-ra csökkent.

A régión belül Szeged városa külön sajátosságokkal rendelkezik, hiszen más városokhoz képest érezhetően nem a nehézipar dominál, hanem úgynevezett „szerteágazó tudásintenzív” iparágról beszélhetünk. A multinacionális vállalatok szolgáltató központjainak elterjedése mellett egyre nagyobb teret kapnak az IT ágazat képviselői a városban. A város legnagyobb foglalkoztatója pedig a Szegedi Tudományegyetem.

Ha tetszett a hírcikk, kérjük támogassa a PannonHírnök munkáját és kövessen minket a Facebookon


Hasonló cikkek