Megszabadulnak az orosz kötődéstől

“Meg akarunk szabadulni az orosz technológiától, amint lehetséges.” – jelentette ki Ondrejcsák Róbert (Most-Híd) védelmi államtitkár Kanadában, a Halifaxi Nemzetközi Biztonsági fórumon a Szlovákia által megrendelt 14 Lockheed Martin F-16V típusú vadászgépekkel kapcsolatban.

Hosszú távon Szlovákia összesen 18 helikopter vásárlását tervezi, amelyekkel a szintén orosz gyártású, Mi-17.es helikoptereket cserélnék le. Néhány évig mindkét technológiát megtartják, míg át nem áll a hadsereg teljesen az amerikai Black Hawkok használatára.

Amerikai pénz szlovák légitámaszpontokra

Közben továbbra is zajlanak a tárgyalások a szliácsi és az erdőháti (Malacka) szlovák légitámaszpontok amerikai pénzből való felújításáról. Ondrejcsák szerint ez mindkét oldal számára előnyös lenne, mert egyrészt az USA pénzéből infrastrukturális beruházás valósulna meg, másrészt az Egyesült Államok igénybe veheti majd ezeket a támaszpontokat, amennyiben szüksége lenne rá.

Az Egyesült Államok Légiereje több olyan beruházást is tervez, amellyel közelebb viszi állásait az orosz haderő nyugati szárnyához. Főleg Kelet-Európáról van szó, nemrég például felvetődött egy állandó amerikai katonai bázis létesítésítése Lengyelországban, amit a lengyel kormány támogat. Magyarországon és Észtországban már rendelkeznek támaszpontokkal.

Szlovákia a következő években nem kevesebb, mint 1,589 milliárd eurót fog kifizetni a F-16-os vadászgépekért. A szliácsi légibázis felújításáról még csak zajlanak a tárgyalások, korábban 42 millió eurónyi beruházásról esett szó amerikai részről. Mindenképp érdekes, hogy épp a Peter Gajdoš SNS-es miniszter által vezetett védelmi tárca erőltette az orosz gépek amerikaiara cserélését. Az SNS külpolitikai szempontból az oroszbarát pártokközé tartozik.

Forrás: korkep.sk