Megszépül a Vigadó Miskolcon

A Népkerti Vigadó jellegzetes épülete / PTV Fotó: Vona Ildikó

Január óta új tulajdonosa van a Népkerti Vigadónak, aki ígéri, hogy hamarosan felújítják, kibővítik, és multifunkcionális hellyé alakítják a nagy múlttal rendelkező létesítményt.

A tervek szerint nem csupán étel-, italfogyasztásra szolgál majd, hanem bálok, esküvők helyszíne lesz, valamint egy kulturális központot is szeretnének itt létrehozni, ahol színdarabokat mutatnak be, illetve zenei estéket szerveznek. Célul tűzték ki, hogy hétköznap is minél több vendég járjon ide, hiszen a Vigadó a borsodi megyeszékhely egyik szimbolikus épületének számít.

Sörkert / PTV Fotó: Vona Ildikó

Története a 19. század második felében kezdődött, amikor a belvárosi Népkert és a Lövölde kert szomszédos parkok voltak; mindkettőben működött kikapcsolódásra alkalmas épület. 1896-ban merült fel egy új, korszerű szórakozóhely építésének gondolata. Adler József készítette el ennek terveit, az épületet pedig 1903-ban adták át. Első bérlőjétől, Bokros Károlytól származik a Népkerti Vigadó elnevezés. 1910-ben Böczögő József vette át és sikeresen fellendítette forgalmát. Hamarosan sportlétesítményt kapcsoltak hozzá (tenisz- és korcsolyapályát), majd Hajós Alfréd javaslatai alapján emeletráépítéssel torna- és vívócsarnokot alakítottak itt ki. 1927-ben nyerte el mai külsejét az épület. Állaga az 1980-as évektől folyamatosan romlott, ezért Puskár Péter terveit felhasználva restaurálták 1995-ben.

Főbejárat / PTV Fotó: Vona Ildikó

Barkóczi István az új tulajdonos 2017. januárja óta, aki már el is kezdte az épület felújítását, modernizálását. Ígérete szerint egy éven belül újra a régi fényében tündökölhet a Vigadó, ami a jövőben sörkerttel, étteremmel, grillterasszal és kulturális programokkal várja vendégeit.

Vélemény, hozzászólás?