Megszólalt egy meghurcolt DAC-szurkoló

Nagy port kavart nemrégiben, amikor 17 felvidéki magyar fiatalt állított elő a szlovák rendőrség. Úgy vélték, szélsőséges csoportosulást alkotnak. A Felvidéki Harcosok szurkolói csoport tagjai és szimpatizánsai aktív résztvevői Dunaszerdahely “lelátói életének”. Az akkor történtekről és a következményekről Kominácky Mátyás beszélt.

“A Facebook-profilomon vettem észre pár furcsa dolgot. Mint utólag kiderült, 2013 óta folyamatosan figyeltek a közösségi oldalamon keresztül.” – meséli Mátyás. A rendőrségi iratok szerint 28 cselekményt állapítottak meg ellene, ebből 18 Facebook-bejegyzéshez volt köthető.

“Aznap, amikor csengett a telefonom, szlovákul, lekezelő stílusban kérdezték, mikor megyek haza, mert házkutatás folyik nálam és elfogatási parancs van ellenem. A nagyszüleimtől aztán megtudtam, hogy tényleg áll a bál, négy rendőrautó a ház előtt, tíz rendőr pedig bent.” Végül nem várták meg, hogy elinduljon, két autóval érte jöttek, bilincsbe verték és úgy vitték haza. “A főnyomozó már várt, elém tette a papírt, amelyen rajta volt a lista, kinél folyik aznap házkutatás. Már a konyhában tizenöt év börtönnel fenyegettek.” 

Miközben Mátyás sosem volt a Felvidéki Harcosok csoport tagja, egyszerű szimpatizáns csupán. Majd’ két órán át szedték szét a házát, a virágokat kivették a vázából, a pincében a kompótokat is megvizsgálták, belehallgattak a lemezeibe és a kazettáiba. “Teljesen érthetetlen, de a NOX kazettámon akadtak ki a legjobban, mivel azt a Kárpátiával ellentétben nem ismerték. Sőt, mialatt egy rendőrnő a zoknijaim között túrt, leüvöltötte a felettese, miért nincs rajta golyóálló mellény.”

A házkutatás része volt, hogy teljesen meztelenre vetkőztették Mátyást, majd miután az alsónadrágját visszavehette, következett a fotózás, végig bilincsben, fal mellett, minden oldalról, mint a filmekben – tetoválásairól külön készültek fényképek. Lefoglaltak tőle egy nagy-magyarországos pólót, egy Horthy Miklóst ábrázoló képeslapot és két matricát. Ezután konvolyszerűen, szirénázva vitték át őt Récse közelébe, ahol már többen ott voltak, szintén megbilincselve.

A kihallgatás másfél órán át egy spájz nagyságú helységben, három nagydarab rendőrrel zajlott. Rákérdeztek többek között arra is, hogy miért helyteleníti Trianont, kinek szurkolna egy magyar-szlovák meccsen, vagy hogy miért szurkol a Ferencvárosnak. “A kedvenc kérdésem az volt, miért járok fekete ruhában. Azt válaszoltam, azért, mert nem látszik rajta annyira a kosz.”

Mindenkit külön rendőr hallgatott ki. “Mutattak egy 2009-es fotót a Nový Čas címoldaláról. A nyelvtörvény elleni tüntetésen vettem részt, 16 évesen, egy magyar zászlóval a kezemben. Érdekelte őket, miért mentem oda. Majd a kihallgatás végén mondták, hogy hazamehetek, persze nem törődve azzal, hogy azt sem tudtam, hol vagyok.”

A vádemelés végül elmaradt, ahhoz már kevés volt a magyarországos póló és pár Facebook-bejegyzés. “Úgy látom, a rendőrség rájött a baklövésére és inkább megpróbálják eltussolni az egészet.” Az esemény a családját is megviselte. Előkerültek olyan kellemetlen emlékek, mint amikor annak idején a kommunisták a nagyapját többször is meghurcolták.

Az ügynek azonban nincs vége. A legutóbbi DAC meccsre Mátyás késve érkezett és nem is a szokásos bejáraton ment be, mégis két csuklyás rendőr várt rá, azonnal kivették a tömegből, hogy átvizsgálják. “A csoportot továbbra is figyelni fogják, ebben biztos vagyok. Zaklatni fognak meccseken, koncerteken, tüntetéseken. De tényleg ettől a 17 embertől fél ez az ország?”

Forrás: ma7.sk


Milány Kincső

Kommunikáció és médiatudomány. Ezt tanultam ebben érzem otthon magam. Na és persze a hírszerkesztés, online újságírás a PannonHírnök Külhon rovatában és a V4 Panorámánál.

Hasonló cikkek